Hírek - 2020. március 30.Mikó István dallal üzent

Vidám dallal üzent otthonából a soproni társulatnak és a nézőknek Mikó István, aki idén októberben ünnepelheti hetvenedik születésnapját. Erről énekel most a rá jellemző utánozhatatlan humorral. A közönségkedvenc színművész az elmúlt években tért vissza újra a Petőfi Színházba. Játszott a Csárdáskirálynő, a Macskajáték, A dzsungel könyve, a My Fair Lady, a Tied a világ! produkciókban, legutóbb pedig a Valahol Európában  hatalmas sikerű musicalben feledhetetlenül alakította Simon Péter szerepét.  

Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész a soproni társulat alapító-igazgatója, örökös tagja a teátrumnak. Nagy örömmel tért vissza újra leghűségesebb városba. Már nagyon várja a közönséggel a találkozást.  

Egy régebbi miniszavazás alapján Mikó Istvánt az ország tíz legismertebb színészei között emlegették. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Sokaknak a régi kabarék jutnak róla az eszükbe, hosszú ideig kirobbanthatatlan volt a televízióból, rádióból. Színházigazgató volt tíz évig Sopronban. Jelenleg is játszik a társulatban. Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház.

Másoknak a remek színpadi alakításai villannak fel Mikszáth Kálmántól Kálmán Imréig. Színpadi bemutatóinak a száma a szakmai nagyjai közé emeli, megközelíti a 250-et. Talán nem véletlenül az a címe egyik önálló estjének, hogy Ez az arc ismerős.

Annyi mindennel foglalkozott már, sok helyen hagyott nyomot, hogy valami mindig eszükbe jut róla az embereknek. Kinek a Kaláka együttes, amelynek alapítója volt, vagy a Mindhalálig Beatles című kultikus előadás, a Thália és Arizóna Színház. Emlékezetes rajzfilmhangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta.

Mikó István azonban sokak szemében egyszerűen csak  Švejk. Jaroslav Hašek hőséből egy darab. Ez az ő legendája marad mindörökké. Harminc éve kelti életre Hašek kultikus figuráját. Már több mint ezerszer bújt Švejk bőrébe, a derék katona alakja kitörölhetetlenül összeforrt az életével. Sopronban is játszotta a produkciót többször. Mesélt arról, nagy idők nagy embereket kívánnak, hogy tudjunk közösen nevetni a történelem keserédes útjain

Nevét pörkölt viseli

Mikó István sokat utazik az országban. Ha útközben megáll, betér egy-egy étterembe, ahol szinte mindig megismerik, s ő kellemesen elbeszélget a pincérekkel arról is, szerinte milyen a jó pörkölt. Ezt egyes helyeken annyira megfogadták, hogy az országban a receptje alapján két helyen készítenek el és szolgálnak fel olyan pörköltet, amely a nevét viseli.

Az elmúlt évadok egyik legnagyobb sikere a soproni színházban a Valahol Európában musical Mikó István főszereplésével
Švejk mindörökké
My Fair Lady
A dzsungel könyve
Csárdáskirálynő
Tied a világ!
Macskajáték