Hírek - 2020. március 20.Római karnevál: igaz történet

Hősök, legendák, megdöbbentő sorsok, a velünk élő történelmi pillanatok érnek össze és élhetők újra szeptembertől a hűség évadában a leghűségesebb város teátrumában. Lánczy Margit az ünnepelt színésznő egy koncepciós per után utolsó szerepeként visszatérhetett a színpadra 1957-ben és megformálhatta Németh László Széchenyi című drámájában a főhős feleségét, majd visszaküldték páholynyitogatónak. Igaz történet alapján írta Hubay Miklós a Római karnevál című művet, melyet a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Marosvásárhelyi Spectrum Színház közreműködésével hármas koprodukcióban láthatnak a nézők ősztől  kamara körülmények között. A főszereplő Farkas Ibolya, a rendező a Jászai-díjas Pataki András. 

Hubay Miklós történetének főhősét, Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta, aki 1915-ben végezte el a színiakadémiát, s már 15 évesen fellépett a nemzet teátrumában, amelynek 1944-ig volt a tagja. Játszott az Operában, a Városi Színházban és külföldön. Magyar Szivárvány néven társulatot szervezett, amellyel Olaszországban is fellépett. Több fillmben szerepelt, műfordítással is foglalkozott. Intelligenciája a kor színésznői fölé emelte. A kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták. Még utoljára 1957-ben fellépett a Madách Színházban. Crescence alakját formálta meg Németh László Széchenyi című drámájában, majd véget értek színpadi álmai. 

(A Széchenyi című darabot következő évadban Csiszár Imre rendezésében tekinthetik meg a nézők Sopronban.)

Jellemző az akkori kommunista hatalom módszereire, olyan eljárásban ítélték el Lánczy Margitot, amikor letartóztatásakor a gépírónő rosszul írta a foglalkozását, színésznő helyett szövőnőt gépelt, de ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy perbe fogják. Erre a hatalom kitalált egy történetet, miszerint a szövőgépgyár ipari titkait adta ki az olaszoknak. Ezért csukták le. 

Pataki András szándéka szerint Hubay Miklós darabja jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik szezonját kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt, nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak - de nem tervezték a színre vitelét, ám az igazgatónak legalább egy próbát fontos tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit  tűnik az egyetlen megoldásnak...  

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas) alakítja. A színművet Molnár Anikó dramatizálta, ezt alkalmazta mai színpadra a Jászai-díjas Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

Az előadást már játszották Zentán, ott óriási sikert ér el a stáb.

Az olvasópróbát Sopronban tartották tavaly májusban, nyilatkozatok az alkotóktól itt: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1248-romai-karneval-egy-palya-az-eletert.html  

Tudósítás a zentai bemutatóról a Vajdasági Rtv híradójában az interneten:

Farkas Ibolya és Wischer Johann
Györffy András és Wischer Johann
Kárp György
Farkas Ibolya