Hírek - 2020. március 18.Újratervezés: változnak az évadok

Ősszel tartják meg a Soproni Petőfi Színház idei hátralévő két bemutatóját a kulturális intézmények bezárására vonatkozó országos rendelet miatt, s ezzel változik a már meghirdetett következő, a hűség évadának bérletes kínálata. A nézőket barlangszínházi nagyszabású zenés produkcióval szeretnék kárpótolni. A teátrum egyelőre május közepéig bezárt, reményeik szerint a nyári szezonra nyithatnak. Erről beszéltek a mai sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

Pataki András, a színházat működtető a Pro Kultúra Sopron Nonpforit Kft. ügyvezetője elmondta: az intézkedési tervük szerint május 17-ig minden programjukat, beleértve a cég közművelődési rendezvényeit is elhalasztják. A következő, szeptemberben kezdődő évadra 16 produkcióval készülnek.

A Petőfi Színház idei szezonjának két hátralévő bérletes darabját még nem mutatták be. A Stabat Mater táncmű szinte teljesen elkészült Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfiájával, a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójaként. Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter A padlás félig mese, félig musical próbái pedig elkezdődtek Pataki András vezetésével. A jelenlegi helyzetben, a határozatlan ideig tartó veszélyhelyzet miatt ezeket az előadásokat nem tudják tavasszal bemutatni, játszani, ezért úgy döntöttek, mindkét produkciót áthelyezik a következő évadba. A felnőtt közönség helyettük regisztráció után megnézheti a fertőrákosi barlangszínházban a soproni teátrum szintén új, Mesés musicalek című nagyszabású darabját augusztus 7-én, 8-án, 14-én vagy 15-én. 

(A látványos show keretében elhangzanak az Aladdin, a Herkules, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, az Egyiptom hercege, az Aranyhaj és a nagy gubanc című produkciók legnagyobb slágerei hazai és nemzetközi sztárok előadásában. Itt lesz Stéphanie Schlesser, a Rómeó és Júlia musical párizsi társulatából Stéphane Métro színművész, énekes, zeneszerző, a Dal győztese és műsorvezetője Freddie, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Vastag Tamás, Buch Tibor, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Kiss Noró, Papp Attila. Közreműködnek a Sopron Balett táncosai és a Local Vintage Company. A rendező-koreográfus Szakál Attila. - a szerző)

Ennek szellemében a következő, már meghirdetett hűség évadában hat előadásból hármat cserélnek. A felnőtt bérletben a Bál a Savoyban revüoperett premierjét elhalasztják egy szezonnal, helyette A padlást játsszák. Az És mégis élünk című táncművet is csúsztatják egy évet, s a Stabat Matert mutatják be. Szintén eltolják a Chicago műsorra tűzését, elősorban gazdasági okok miatt, viszont a bérletes nézők ezért kárpótlásként a 2021-es barlangszínházi szezonban egy hasonló műfajú produkciót tekinthetnek meg jelentős kedvezményt biztosító jeggyel.

A fennmaradó műsoruk változatlan. A következő szezonban felnőtt bérletben kamara játszóhelyen műsorra tűzik Hubay Miklós Római karnevál című színpadi játékát. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről szól. A kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták. Az ő emléke előtt tisztelegnek a róla készült a darabbal.

Kiemelkedik a szezonból Németh László Széchenyi című történelmi drámája, a színházi világnapon lesz a premier Csiszár Imre Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész rendezésében. Ősbemutatóként Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát tűzik műsorra a Jászai-díjas Pataki András rendezésében

A középiskolások Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját nézhetik meg a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában. Szerepelnek a bérletükben az Isten komédiása, a Stabat Mater táncmű, valamint a Széchenyi és A padlás produkciók. A fiataloknak választható Fórumszínházi előadásokat is kínálnak. Ilyen lesz a Bolond Shakespeare, A zuhanás második pillanata, a Helló, náci! és a Szókratész védőbeszéde.

A felsős bérletben A padlás című félig mese, félig musicalt tűzik műsorra. Ez a korosztály láthatja az Isten komédiása, A helység kalapácsa darabokat. Mindemellett a Fehérlófiát is megnézhetik a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes táncelőadásaként, és kapnak tanteremszínházi foglalkozást Fehérló patkója címmel.

Az alsósoknak is kínálják a Fehérlófia előadást, A három aranygyűrű  című magyar népmesét a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójaként. Számukra hívják meg még Méhes Csaba–Takács Tibor A Rézerdő lakói című zenés mesejátékot Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintettől.

Az ovisoknak Valentyin Katajev – Alekszej Batrakov Hétszínvirág című mesés táncjátékot állítják színpadra a Sopron Balett előadásaként. A kicsik is megnézhetik A három aranygyűrűt és A Rézerdő lakói produkciókat.

Demcsák Ottó,
a Sopron Balett vezetője hangsúlyozta: próbára teszi a veszélyhelyzet és a kényszerszünet az együttesüket, hiszen közösségben együtt dolgoznak, gyakorolnak, és a mostani, két hónapig tartó leállás, akár a sportolóknál, visszaesést, fizikai leépülést okozhat, ha nem vigyáznak magukra a táncosok. Ezért fegyelmezett, felelősségteljes életmódot kíván mindenkitől ez az időszak.  

Horváth Renáta, a Sopron Balett tagja, aki a Stabat Materben az egyik nagy szerepet alakítja hozzáfűzte, január óta nagyon kemény próbaidőszakkal készültek a márciusi premierre, sajnálja, hogy most ez elmarad, de bízik abban, hogy ősszel így még érettebb előadást láthatnak a nézők. Ő is beszélt arról, hogy fontos, otthon is tartsa mindenki az erőnlétét, rugalmasságát, figyeljen a megfelelő étkezésre, a súlyára.

Molnár Anikó színművész, aki A padlás című előadásban Sünit alakítja, elmondta: a színészek online felületen létrehoznak majd különböző tartalmakat, összeállításokat, műsorokat - hasonlóan, ahogy március 15-én tették - s ezeket is megosztják a közönséggel. Ezenkívül oktatást segítő és tanórákba beépíthető anyagokat  készítenek, versmondásokkal, felolvasásokkal, beszédtechnikai gyakorlatokkal.  

Papp Attila színművész a következő évadban két nagy főszerepet alakít a színházban. Ő játssza A padlásban a Rádiós szerepét, és az Isten komédiása produkcióban Szent Ferencet. Kiemelte: ezt a próbák nélküli időt is felhasználhatják a színészek a következő feladatokra való felkészülésekre, szövegtanulásra, elemzésekre, s az internetes megjelenéseikkel pedig tudják tartani a kapcsolatot a közönséggel. 

Savanyu Gergely színművész, aki a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SziDoSz) soproni alapszervezetének elnöke, az országos elnökség tagja, kiemelte: azok a színészek, színházi dolgozók, akik nincsenek állandó szerződésben egy intézménnyel sem, most nehéz helyzetbe kerültek. Ezért az országos szakszervezet együttműködve az előadó-művészeti  alapszerveztükkel, a jogvédő irodával dolgozik egy válságalap létrehozásán. Támogatja a Thália Színház nevével fémjelzett Színházi Szolidalitási Alap elindítását, és örül egyes szinkronstúdiók ehhez kapcsolódó segítő kezdeményezésének is. Mindemellett azt kéri a közönségtől, hogy aki tudja és megteheti, támogassa a "Ne váltsd vissza a jegyet!" társadalmi kezdeményezést, ezzel is segítve a kulturális területet.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatóhelyettese hangsúlyozta, alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, és ők is  hasonlóan más intézményekhez, zenekarokhoz, igyekeznek internetes tartalmakat elhelyezni az online térbe, felvett koncertjeikből is láthatnak részleteket a nézők. Így szeretnék tartani átmenetileg velük a kapcsolatot. Mindemellett a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar készül a Beethoven-évfordulóval kapcsolatos hangversenyekre, a tagok ebben az időszakban egyénileg gyakorolnak.