Hírek - 2020. november 23.Barlangsztárok: Bogányi Gergely

A barlangszínházi szezon országos komolyzenei szenzációjaként hallhatják a nézők a Kékfrankos hangversenybérletben szeptember 4-én játszani a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergelyt az általa fejlesztett csodazongorán. Nemcsak a közönségnek tartogat egyszeri és megismételhetetlen premiert ez a találkozás, hanem a Győri Filharmonikus Zenekarnak, akik bár 15 éve dolgoznak együtt a művésszel, még ők sem léptek fel vele úgy, hogy ez a futurisztikus, bámulatos külsővel rendelkező, 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből álló, a világon egyedülálló magyar hangszer volt előttük a színpadon. A legendák Fertőrákoson élnek tovább.

A barlangszínházi Kékfrankos hangversenysorozat június 13-án kezdődik Carl Orff Carmina Burana című művével. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A filmzenék kedvelőinek  "A tribute to John Williams" című koncerttel kedveskednek augusztus 7-én.

A koncertsorozat zárásának szólistája a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz szeptember 4-én. Ő Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. A közönség pedig hallhatja a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítanak a helyszínre. 

Az ismertetők és a hírek szerint a futurisztikus külsővel rendelkező hangszer számos technikai innováción esett át. A fejlesztések során a zongora lényegét, a rezonáns lapot fáról karbonkompozitra cserélték, mely a hangszer hosszabb „életidejét” hivatott szolgálni, és hosszabb lecsengést biztosít. Ezzel a hangszer strapabírását emelték, így kevesebb karbantartást igényel. Gazdagabb felhangrendszer, kellemes hangszín jellemzi, mely a leghíresebb zongoramárkákkal is felveszi a versenyt. Megkapó külseje a hangszer akusztikáját is korrigálja. A fejlesztés Bogányi Gergely tízéves munkáját öleli fel, a zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember tevékenykedett az álom megvalósulásán.

Amit a zongoráról tudni lehet, film itt:

http://www.youtube.com/watch?v=EahIHkuOW7k 

Az állami tulajdonban lévő Bogányi-zongorák hét magyarországi és három külföldi helyszínre kerültek, a müncheni Deutsches Museum mellett a Helsinkiben lévő Sibelius Akadémián és a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban is elhelyeztek egyet-egyet.