Hírek - 2020. november 7.Barlangsztárok: David Sanborn

Woodstockban a rocktörténelem legnagyobb fesztiválján 1969. augusztus 18-án napfeltekor lépett fel a Butterfield Blues Band tagjaként. Utánuk kettővel jött Jimi Hendrix, aki megtapsolta szólóit. David Sanborn, a fertőrákosi barlangszínház következő évadának igazi legendája. Ma már elmúlt 75 éves, hat Grammy-díjával az elmúlt évtizedek legaktívabb és legtermékenyebb jazzszaxofonosa, hangszeres ikonja. Kiadott 24 lemezt, nyolc arany, valamint egy platina albumot kapott. A harmadik SopronDrumra július 16-án a zenekarával érkezik a barlangszínházba. Koncertjük a jövő nyár egyik nagy szenzációjának ígérkezik. Bemutatjuk sztárjainkat.

A SopronDrumon igazi zenei csemegeként koncertezik a David Sanborn Acoustic Band. Érkezik Ben Williams (basszusgitáros), Michael Dease (harsona), Andy Ezrin (zongora), Billy Kilson (dob). David Sanborn, a pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert eddig. 

Már 14 évesen olyan blueslegendákkal játszott együtt, mint Albert King és Little Milton. Később csatlakozott Paul Butterfield együtteséhez, velük együtt fellépett a világ rocktörténelmének emlékezetes találkozóján, a woodstocki fesztiválon.

Tagja volt Ray Charles zenekarának, ez az időszak erős hatást gyakorolt rá, játékára, amelyet műfajilag nem kategorizál. Szerinte az érdekes zene átlépi a határokat, és nincs kötöttségek közé szorítva. James Browntól kezdve, Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen, Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén is. Ő írta a Halálos fegyver sorozat több epizódjának a zenéjét. Szinte minden stílusban otthonosan mozog, sokoldalúságát nemcsak eddig megjelent kéttucatnyi albuma, de koncertjei is igazolják. 

David Sanborn alig múlt három éves, amikor gyermekbénulással feküdt egy vastüdőben, majd tizenkét hónapig. Rádión keresztül hallgatta a zenét, amely igaz szerelemmé vált az életében. Talán nem véletlen mondta mindig: "a blues az igazság". Később terápiás jelleggel a tüdejét erősítette egy fúvós hangszerrel. Ma sokan csak úgy ismerik: a szaxofonos legenda. 

"- Amikor gyerekkoromban feküdtem a kórházban, a rádiót hallgattam. Ott egy egész világ nyílt meg előttem. Különösen késő éjjel, amikor csak a sötétség vett körül és ezek a nagyszerű dalok. Fats Domino, Ray Charles, Little Richard, Chuck Berry. Nem tudtam igazán mozogni fizikailag, de a fejembe eljutott a zene egy képzeletbeli helyre. A rádióban hallott rock and roll, a szaxofonszólók, a blues korai napjai határozták meg a sorsom. Ezután 11 éves koromban az orvosok azt javasolták a szüleimnek, erősítsék meg a tüdőmet. Terápiás jelleggel kezdjek el fúvós hangszeren gyakorolni. A kisebb alt szaxofont választottam, s amikor meghallottam Hank Crawfordot játszani, akkor az megpecsételt üzenet volt nekem. (...) Számomra a blues az igazság" -  erről beszélt egy interjújában korábban David Sanborn, akinek a blues, a jazz több, mint szenvedély. Az élete. A történelem gyors üteme. És a legendája is egyben.