Hírek - 2020. november 12.Barlangsztárok: Győri Filharmonikus Zenekar

A csillagok a barlangszínházban háborúznak, s velük tart Indiana Jones, Harry Potter, Hook és Superman. A nyári barlangszínházi szezon egyik csúcspontjaként, szenzációjaként a Győri Filharmonikus Zenekar "A tribute to John Williams" című koncerttel kedveskedik a nézőknek augusztus 7-én. A világhírű alkotó szerzeményei közül a legnépszerűbbeket játsszák majd a zenészek. Különlegességként a közönség klipszerűen néhány részletet is megtekinthet a filmekből. A Kékfrankos-bérletben látható még a nyár folyamán a Carmina Burana és érkezik Bogányi Gergely a csodazongorájával. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

John Williams megközelítőleg százötven filmhez írt zenét, 52-szer jelölték Oscar-díjra. Csak Walt Disney előzi meg ezen a listán. Ötször nyerte el a legrangosabb filmes trófeát.

Az ő muzsikája miatt dobbanhat meg hevesebben a Csillagok háborúja kedvelők szíve, amikor meghallják a harsonákat és az űrmesének az első mondatát: "réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…" Mindeközben John Williams soha nem nézte meg a Csillagok háborúját, pedig az 1977-ben készült filmért Oscar-díjat vehetett át és a világot lázba hozó fúvósokra épülő nyitány után minden idők legjobb filmzenéjévé választották a Star Wars témáit.


A cápa hátborzongató, két hangot hihetetlen feszültséggel megtöltő témája megváltoztatta a filmzenék szerepét a mozikban. Létrehozott egy új műfajt.  A Jurassic Park dallamai visszarepítették a közönséget a dinoszauruszok világába és elkezdődött egy mai napig tartó dinóőrület a gyerekek körében. A Harry Potter rajongók szintén az ő komponálásának köszönhetően utazhatnak a zenék szárnyán, a slágerré vált csilingeléssel együtt egy varázslatos világba. A Schindler listájának hegedűszólója pedig a szívek, lelkek legrejtetteb zugaiba repíti a nézőket könnyek között.

A világhírű alkotó szerzeményei közül a legnépszerűbbeket játsszák majd a győri muzsikusok a nyári koncerten augusztus 7-én. Felcsendülnek olyan népszerű dallamok, amelyek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, a Harry Potter, az E.T., az Egy gésa emlékiratai, valamint az Indiana Jones mozifilmekből ismertek. Különlegességként a közönség ezen az estén klipszerűen néhány részletet is láthat a filmekből. A győri együttest Alex Johansson vezényli.

A Kékfrankos sorozat június 13-án kezdődik Carl Orff Carmina Burana című művével.
Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és Sonitus Scarbantiae Nőikar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Érkeznek operaénekesek,  a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz.  

A  bérlet zárásának szólistája a Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz szeptember 4-én. Ő Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. A közönség pedig hallhatja a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítanak a helyszínre.