Hírek - 2020. február 9.Peer Gynt: standing ovation!

Felállva, hosszú percekig ünnepelte a közönség a Peer Gynt című drámai költemény stábját, a Soproni Petőfi Színház és felvidéki Csavar Színház vendégjátékát, teljesítményét jutalmazva Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. A produkció február 13-án, 14-én, 15-én és 29-én látható utoljára a leghűségesebb város teátrumában, s utána itt búcsúzik a nézőktől. A rendező Pataki András.

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai-és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

Ő szlovákiai magyar színjátszás kiemelkedő, meghatározó személyisége, a Jókai Színház örökös tagja, akit a nagy siker után arról is kérdeztünk, hogyan érezte magát a színpadon az ünneplő nézőket látva, s mennyivel volt másabb ezt az előadást Komáromban, mint Sopronban játszani. 

– A  közönség bizonyos szempontból mindenütt hasonló, s abban egyforma, vagy tetszik neki egy előadás vagy sem, s azt kifejezésre juttatja. Ezt érezzük mi színészek a színpadon. Láthatóan szép sikert értünk el szombaton este. Természetesen megtisztelő, ha felállva tapsolnak bennünket. A körülmények némiképp csak színpadtechnikai megoldásokban különböztek egy másik forgó miatt. A játék, az üzenet, a hatás megmaradt. Kis szerep az enyém, szép utat mutató, összegző szöveggel. Tehetséges fiatalok között lehetek ebben a darabban, ez inspirál, hogy megújult erővel dolgozzunk tovább. A próbák zökkenőmenetesek voltak. Pataki András rendező magabiztosan, határozottan, céltudatosan, jó hangulatban dolgozott a csapattal – mondta a színművész, aki a magyarságtudatot, a határon túli színjátszást erősítve 2013-ban megalapította a Boráros Imre Színházat. Nemrég új bemutatót tartottak. Istennel a hazáért és a szabadságért! című egyfelvonásos drámát tűzték műsorra a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából. A produkciót Meleg Vilmos nagyváradi igazgató rendezte. Ebben a színművész II. Rákóczi Ferencet alakítja. Szeretnék az előadást sok helyre elvinni.

Amíg pedig megtalálják ehhez a megfelelő pályázati lehetőséget, a 75 éves Boráros Imre Henrik Ibsen Peer Gynt című művéből készült darabban lép színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A produkciót a felvidéki Dunaszerdahelyen szintén standing ovationnal ünnepelték a nézők. Az előadás Pozsonyba is meghívást kapott.
 
A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.  A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

A soproni előadások időpontjai:

2020. február 29. szombat 19:00 - Petőfi Színház - Lackner bérlet
2020. február 15. szombat 19:00 - Petőfi Színház - Löszl bérlet
2020. február 14. péntek 19:00 - Petőfi Színház - Déryné bérlet
2020. február 13. csütörtök 19:00 - Petőfi Színház - Palotay bérlet