Hírek - 2020. február 8.A ritmus varázslatában

A ritmus teremtő, megfejthetetlen titokzatos ősi ereje a zene egyik alapja. A lüktetés, a váltakozó tempó, mind meghatározhatja a muzsika hangulatát és az érzelmekre, szívre, lélekre gyakorolt hatását, egy szám tartalmát, megfogalmazási módját, dallamvilágát. A szegedi Csányi Alapítványnál jártak a soproni művészek. Az Együtt ülünk a világfa ágán program lassan véget ér, a csapat pedig rengeteg élménnyel gazdagabban tér vissza a leghűségesebb város teátrumába, hogy rövidesen megkezdjék A padlás című produkció próbáit.

Az Emmi pályázati lehetőségének köszönhetően a soproni zenészekből és színészekből álló csapat tagjai 21 településen – köztük két határon túl helyszínen – összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz

Így került az összeállítás a Csányi Alapítvány intézményeibe. Varga Gábor zongoraművész Szegeden nyitásként úgy kezdett el rögtönözni a gyerekekeknek, hogy a stílusok, műfaji határok bemutatásánál a különböző ritmusok szerepét érzékeltette a zenében. A dzsessz legendás száma, a Take Five jó kiindulási alapnak bizonyult ehhez. A közönség azonnal nagy kedvvel átvette a tempót tapssal, ütemes lábdobogással. A dzsesszből kiindulva különböző hangzásvilágok felvillantása mellett a hallgatóságot magával ragadva virtuóz futamokat játszva eljutottak Kónyai Flórián hegedűművésszel a magyar népdalokig, a rögtönzésekből kialakuló vidám világzenei kavalkádig, a soproni Peer Gynt előadás Bartókot és Kodályt idéző fülbemászó, megható zenéjéig, melyet Varga Gábor írt. Másképp áradt és hullámzott ekkor a ritmus, a tempó, a zene.

Molnár Anikó színművész összefoglalta a fiatalok számára történet tartalmát, mesélt arról, hogy a kalandor, hazudozó, az örök álmodozó Peer Gynt valódi megváltása a szerelme és az égi szeretet által jöhet el. Ehhez kapcsolódva elmondta kedvenc versét. József Attila Gyermekké tettél című költeményének elhangzása belső lelki csendet teremtett a teremben, majd egy székely népballadát is előadott. A Júlia szép leány mű fogadtatása is nagy sikert aratott a diákság körében.  

Papp Attila szintén két József Attila verssel ajándékozta meg a gyerekeket és Dsida Jenő Ének az egész világnak című mély tartalmat hordozó alkotásából idézett részletet. Ez a kis blokk is azt sugallta, bizonyította a fiataloknak, erős verslábakon áll a Soproni Petőfi Színház. 

Az összeállítás végén újra a zenészek kerültek középpontba. Megidézve a magyar folklórkincs legszebb dalait, az érzelmekre ható ritumosok varázsát, megteremtve a közös énekelés semmihez sem hasonlítható élményét. A csapat emlékezetes fellépését nagy tapssal jutalmazták a gyerekek.

Az Együtt ülünk a világfa ágán összeállítás Komlón, Budapesten és Tökölön vendégeskedik a jövő héten.