Hírek - 2020. február 5.Kultúra Pont Neked Demcsák Ottóval

A Kultúra Pont Neked című televíziós ajánlóműsorunk vendége Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, Harangozó-díjas koreográfus. Ő hívja fel a figyelmet személyes gondolatokkal, élményekkel, történetekkel a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. februári programjaira.

Demcsák Ottó a készülő Stabat Mater táncelőadásról elmondja, miért fontos számára ez a premier. A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett koprodukciójának bemutatója március 21-én lesz a leghűségesebb város teátrumában.

A Soproni Petőfi Színház három műsoron szereplő előadása is búcsúzik a helyi nézőktől a Soproni Tavaszi Napok idején. Utolsó alkalomként a Peer Gynt című drámai költemény február 29-én, A gyertyák csonkig égnek színpadi játék február 29-én, március 1-én, 8-án és 14-én, a Zenta, 1697 rockopera március 6-án és 7-én látható.

Demcsák Ottó ezekről a produkciókról is beszél, kibővítve azzal, hogy a városi programsorozatban a színházi előadások sorát február 24-én a Zentai Magyar Kamaraszínház nyitja. Csurka István Deficit című legendás színművét Szilágyi Tibor rendezésében este hat órakor láthatják a nézők a Liszt Ferenc Kulturális Központban.  

A Tizennyolc című előadással vendégeskedik a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház ugyancsak ezen a helyszínen február 25-én este hat órakor. Andrási Attila írta és rendezte a történelmi drámát, amely a nagy háború befejező évében játszódik, a Magyar Királyság 1918-as utolsó októberi három napját mutatja be.

Premiert láthatnak a nézők a tavaszi napok keretében ezután. Demcsák Ottó a kialakult kapcsolatnak köszönhetően örömmel üdvözli a Coco Chanel életét, mítoszát bemutató nagyszabású, látványos táncelőadást. A St. Pölten-i Europaballett produkciójaként tekinthetik meg a nézők a darabot február 26-án és 27-én este hét órakor a soproni színházban.

Darvasi László Karády zárkája című monodrámáját láthatja a közönség a Gyulai Várszínház előadásaként február 28-án (pénteken) este hét órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A főszereplő Bartha Boróka, a rendező Béres László. A darab azt az időszakot öleli fel, amikor az ünnepelt színésznőt, dívát kémkedés vádjával letartóztatta és kínozta a Gestapo.

Dalton Trumbo Johnny háborúja című regényének motivumaiból készült monodrámat adja elő Ács Tamás színművész középiskolásoknak a soproni teátrum színházi nevelési programjának előadásaként január 27-től a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A produkció előtt Pomezanski György irodalmi, vizuális és rendezői konzulens beszél a fiataloknak a mű keletkezésének körülményeiről, hátteréről.

Demcsák Ottó ezt a darabot is ajánlja. Csakúgy, mint a Vaskakas Bábszínház Tandori Dezső, Kossuth- és József Attila -díjas költő verseire álmodott mackós játékot a kicsiknek.

A februári adás itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=RhxPAUo7YMI&feature=youtu.be

A Kultúra Pont Neked műsor egy hónap múlva újra jelentkezik a márciusi események előzetesével. Az adásokat a Sopron Televízióban is megtekinthetik.