Hírek - 2020. február 29.Tücsöklakodalom Szarka Gyulával

Mesekoncerttel kedveskedik a gyermekbérletes közönségnek a Soproni Petőfi Színház márciustól. A Tücsöklakodalom című, népdalfeldogozásokra épülő produkciót a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a 37 éves Ghymes  együttes alapítója hozza el a teátrumba. Meglepetésként Molnár Anikó és Papp Attila színművészek is vele tartanak a játékban.  A rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Az idén 37 éves Ghymes tagjai – az élen Szarka Gyulával – szinte a kezdetektől  írnak kifejezetten gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokat, rendszeresen adnak gyerekkoncerteket. A mostani műsorban nem csupán a zene lesz a főszerepben, hanem megismerkedhetnek a gyerekek a lakodalmi szokásokkal – követve a Tücsökvőfély és a Tücsöknyoszolyólány vendéghívogató útját egészen a mulatságig –, s természetesen a közös éneklés sem maradhat el. Olyan közismert, generációkon átívelő dalok szólalnak meg, mint a Sárga csikó, az Egyszer egy királyfi vagy éppen a „Sej-haj, denevér, / Bennünk van a kutyavér”. A dramaturg Németh Ervin, aki a jelenetek szövegét is írta, a koreográfus Sipos Ferenc, a rendező Pataki András. A Tücsökzenekart Szarka Gyula vezeti.

Állandó soproni szerző

Szarka Gyula már 2012 nyarától, Pataki András kinevezésekor csatlakozott zeneszerzőként a soproni társulathoz. Színpadi darabjai közül a Toldi, A csíksomlyói magyar passió már az első évadokban műsorra került. Majd táncműnek is írhatott zenét: a Sopron Balett előadásában Szálinger Balázs József Attila-díjas költő szövegével, Demcsák Ottó rendező-koreográfus vezetésével az Álmos legendája című produkció több helyen bemutatkozhatott az országban. A közönség mindenütt lelkesedéssel fogadta az előadást, amely három díjat nyert az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvason. Ebből egyik Szarka Gyulának járt zeneszerzőként. Ő írta Molière A fösvény című műve alapján készült Zsugori című előadás muzsikáját. Simai Kristóf műve alapján Katona Imre dramaturggal dolgoztak a produkción. A Komáromi Jókai Színház és Soproni Petőfi Színház közösen készülő darabját Béres László állította színpadra. A leghűségesebb város teátrumában jelenleg is műsoron szerepel a Szálinger Balázzsal írt rockoperájuk Pataki András rendezésében: a Zenta, 1697. Mindemellett Szarka Gyula több önálló estjét, koncertjét és műsorát is láthatták a nézők a Petőfi Színházban. A bor és lányka, az Ámor és őrület, valamint az Alku című produkciók nagy sikert arattak.  A Ghymes együttes ugyancsak lépett már fel a színházban karácsonyi koncertekkel, soproni iskolások közreműködésével.

Szarka Gyulát a soproni Álmos legendája táncmű zenéjéért Szarvason jutalmazták