Hírek - 2020. február 4.Zenta: megpecsételt oszmán álmok

A legyőzött török sereg, a megszerzett pecsét végleg megpecsételte az Oszmán Birodalom európai sorsát a világtörténelem egyik legjelentősebb, legvéresebb csatájában, amikor a hősök példát mutattak az utókornak. Ebben a hónapban hatszor látható a Zenta, 1697 rockopera sztárénekesekkel a Soproni Petőfi Színházban. A felső tagozatosak és a felnőttek február 17. és 22. között tekinthetik meg a nagy sikert aratott előadást. Szarka Gyula és Szálinger Balázs műve után több helyről érdeklődnek az országban, így valószínűsíthető, hogy nem áll meg a mű útja.

A Zenta, 1697 rockopera elkészülése és bemutatása ráirányította a figyelmet a magyar történelem egyik legnagyobb és európai mércével is sorsfordító pillanatára, diadalára. Egyre többen kezdenek el foglalkozni ezzel a haditettel, érdeklődni az után, mi is történt 1697-ben Zentánál?

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kívánt az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. Ez a győzelem jelentette az 1699-es karlócai békét, amely Magyarország, Erdély, Szlavónia török iga alóli felszabadításához is vezetett.

Nem egyszerű viadal és csata volt ez, az akkori idők legvéresebb ütközete zajlott a császári erők és a török hadak között, akik Erdély elfoglalását tűzték ki célul és francia hadmérnökök irányításával hídveréshez kezdtek a Tiszán. Savoyai Jenőék felderítői először foglyul ejtettek egy pasát, aki elárulta a hódítók terveit. Sok adat látott napvilágot a török, illetve osztrák hadsereg létszámáról. Mindent figyelembe véve a törökök létszámát 140.000-re, az osztrák, egyesült keresztény hadseregét mintegy 70.000-re tehetjük. A császári hadvezér szeptember 11-én lepte meg a Tiszán félig átkelt török sereget. Egy hídfőnél beszorították a nem teljes sáncok közé a török gyalogságot, a hídon történő lovassági átvonulást és kitörést pedig ágyútűzzel akadályozták meg. A visszavonulást elvágták a hajóhíd lerombolásával. A lovassági és gyalogsági támadás beszorította a törököket a két sánc közé, amit a dragonyosok sikeresen áttörtek. Olyan mészárlás folyt ekkor, amit nem nagyon tudnak felülmúlni a mai akciófilmek sem. Öldöklő, kegyetlen, gigászi kézitusa zajlott életre-halálra, mindenütt patakokban ömlött a vér a pokoli ütközetben. A törökök harmincezer embert vesztettek, csak a folyóba veszett mintegy tízezer harcosuk. Az egyesített seregek veszteségét hétszázra becsülik. Meghalt Elmas Mehmed nagyvezír, számos pasa, a janicsáraga, és több beglerbég is. Egész Temesvárig menekült II. Musztafa, akit kiszöktettek a csatából. A maradék seregével Konstantinápolyba vonult vissza és soha többé nem tette be a lábát a Magyar Királyság területére.

Az Oszmán Birodalom fennállásnak legsúlyosabb vereségét szenvedte el ekkor. A császári seregek hadizsákmánya óriási volt, a sátrak és egyéb felszerelés mellett lőszerrel felpakolt kocsik, ágyúk,- száz nagy, hatvan kicsi-, 5400 ágyúgolyó, 62 hajó, nyolcezer ló, 28.000 kg lőpor, 9000 kg puskatöltény, 532 bomba, tizenkétezer élő marha és teve, valamint a török hadipénztár is Savoyai birtokába került. A legszimbolikusabb hadizsákmánya mégis a birodalmi pecsét megszerszése volt, amit külön, szigorúan rejtettek mindig.  Ez jelképesen azt jelentette a török számára, hogy ebben a térségben a csatán kívül elvesztették a nagy hódító, népeket, országokat leigázó háborújukat is egyben.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója a zentai bemutató után tavaly nyáron országos premierként az esztergomi bazilika előtt volt látható. A darab augusztus 20–án Dunaszerdahelyen vendégeskedett a sportcsarnokban. Ebben az évadban pedig felnőtt és középiskolás bérletben tekinthető meg a leghűségesebb város teátrumában.  


Februári játszási napok: 

2020. február 22. szombat 19:00 - Petőfi Színház - Lackner bérlet
2020. február 21. péntek 19:00 - Petőfi Színház - Széchenyi bérlet
2020. február 20. csütörtök 17:00 - Petőfi Színház - Felsős összevont IV.
2020. február 19. szerda 17:00 - Petőfi Színház - Felsős összevont III.
2020. február 18. kedd 17:00 - Petőfi Színház - Felsős összevont II.
2020. február 17. hétfõ 17:00 - Petőfi Színház - Felsős összevont I. 


Minden amit a rockoperáról, a történetről, a csata hátteréről tudni lehet honlapunkon itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/upload/content/14/zenta,-1697-mi-az,-hogy-rockopera_ax19.pdf
 

Az országos premier klipje:

http://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=IGr-VR2Ib0w&feature=emb_logo

Szereposztás:

(Császári tábor) Savoyai Jenő herceg, francia származású fővezér – Savanyu Gergely
Sigbert Heister báró, osztrák hadvezér – Nagy Gábor
Deák Pál, magyar huszárezredes – Vastag Tamás
Laczó Tamás, magyar huszár – Papp Attila
Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya – Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória
Pap – Major Zsolt

(Török tábor) Elmasz Mehmed nagyvezír – Horányi László, Jászai-díjas
Tököly Imre kuruc kapitány – Szomor György
Borisz Petrovics szerb kapitány – Wischer Johann
Eric Fayol francia hadmérnök – Kósa Zsolt
Hajós Anna, zentai asszony, Laczó Tamás felesége – Békefi Viktória/Demeter Helga
Valamint: a Sopron Balett, vajdasági táncosok, soproni gyerekek

Zeneszerző – Szarka Gyula, Kossuth-díjas
Író – Szálinger Balázs, József Attila-díjas
Dramaturg – Katona Imre
Zenei főmunkatárs – Farnbauer Péter
Díszlet – Pataki András, Jászai-díjas
Jelmez – Húros Annamária
Koreográfus – Demcsák Ottó, Harangozó-díjas
Koreográfusasszisztens – Patyerek Csaba
Fényterv – Madarász János
Hangmérnök – Gulyás-Szabó Gábor
RENDEZŐ – Pataki András, Jászai-díjas