Hírek - 2020. február 1.Karády zárkája: a díva titka

Darvasi László Karády zárkája című monodrámáját láthatják a nézők a Gyulai Várszínház vendégjátékaként a Soproni Tavaszi Napok keretében február 28-án (pénteken) este hét órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A produkciót Bartha Boróka adja elő, a rendező Béres László. Az előadás azt az időszakot öleli fel, amikor az ünnepelt színésznőt, dívát kémkedés vádjával letartoztatta és kínozta a Gestapo. A börtönében elevenedik meg a titokzatos lénye, lelkének szenvedés-és megváltástörténete, s természetesen felcsendülnek legendás dalai.

Karády Katalin mítosz, legenda. Megrengette a magyar filmvilágot, ünnepelt sztárrá, csillaggá tudott válni, amikor pedig énekelt, abban rejlett az igazi titokzatossága, a megfejthetetlensége. Senki nem tudott azóta sem a nyomába lépni ezen a területen.

Darvasi László, az egyik legkiválóbb prózaíró nem Karády Katalin életét írta meg, hanem csak azokat a fájdalmas, sötét napokat, amikor a Gestapo börtönében raboskodott. 

Erről így vallott a szerző egy internetes ajánlóban: "Amikor kilátástalan minden. Amikor semmi remény nem látszik, hogy majd állhat újra a szabad ég alatt. Na, ez érdekelt engem, ilyen helyzetben, hogy működik a lélek, a jellem. És hát milyen gyönyörűen játssza az alakot Béres Laci rendezésében Bartha Boróka!”

Karády Katalint 1944. április 18-án kémkedés vádjával tartóztatta le a Gestapo. Három hónapig tartották fogva, folyamatosan kínozták megalázták, majdnem agyonverték. A fogságból szerelme, Ujszászy István vezérőrnagy barátai szabadították ki. Lakását kifosztva találta, fizikailag és lelkileg egyaránt rendkívül megviselték ezek a hónapok.

Bartha Bórókáról a bemutató után azt írták: "Darvasi László, korunk egyik legkiválóbb magyar prózaírója, költői szépségű szövegében Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja szívfájdító módon, hogy visszataláljon "az igazsághoz, / a normális, nappali fényhez, / a szabad levegőhöz, / a szélhez"...

A Színésznő szerepében: Bartha Boróka, a Zongorista: Horváth Zoltán. Díszlettervező: Márton Erika. Rendező Béres László.
 

Klip az előadáshoz:

http://www.youtube.com/watch?time_continue=44&v=xQ9z8edapt4&feature=emb_logo  

Fotó: Gyulai Várszínház honlap-Kiss Zoltán