Hírek - 2020. február 2.Tizennyolc: utolsó három nap

A Tizennyolc című előadással vendégeskedik a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház a Soproni Tavaszi Napok keretében a Liszt Ferenc Kulturális Központban február 25-én (kedden) este hat órakor. Andrási Attila írta és rendezte a történelmi drámát, amely a nagy háború befejező évében játszódik, a Magyar Királyság 1918-as utolsó októberi három napját mutatja be. A cselekmény az összeomlást elősegítő csoportok és azok között játszódik, akik megpróbálják összetartani a széteső monarchiát. Szerelem, gyűlölet, halál és cselszövések szálain futnak az események.

Az előadásról olvasható információk szerint a történet az olasz fronton indul, majd hirtelen a németvölgyi temetőben találjuk magunkat, ahol egy kis őszirózsás forradalmár csapat Tisza István meggyilkolását készíti elő. Így halad előre a cselekmény, katonai rendeletek, jelentések, női furfangok, csábítások, kémkedések szövevényes hálójában. A történet íve a Tisza István meggyilkolására való szervezkedéstől Tisza valós megöléséig tart. Szerelem és szenvedélyek, ármány, gyűlölet és halál, fondorlat, megbélyegzés szálain fut a darab a tragikus végkifejletig.  

Andrási Attila több mint 15 éve kutatja ezt a témát. Szabadkán született, mindenki magyarul beszélt körülötte. Sokáig fel sem fogta, hogy nem Magyarországon él. Az iskolában tanulták a magyar történelmet egészen az I. világháborúig. Aztán csend. Ő pedig azóta is nagyon kíváncsi, mi is történt akkor, azon az őszön? Mi zajlott utánna, előrevetítve Trianont. Úgy érezte, a Magyar Királyság feldarabolása, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnte egy egész estés színházi előadást érdemel, hiszen akkora horderejű történelmi esemény.

A főbb szerepekben Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter, Kálló Béla (Jászai-díjas), Krizsik Alfonz látható. Hegedűn kísér: Nédó Olga. Díszlet, jelmez: Húros Annamária. A rendező: Andrási Attila.
 

Portréfotók az előadásból a színház honlapjáról