Hírek - 2020. január 30.Jászság boogie ajándékverssel

Váratlan és megható ajándékverset kaptak a Soproni Petőfi Színház színészei, zenészei az Együtt ülünk a világfa ágán program jászberényi állomásán. A szolnoki gyermekvédelmi központban pedig olyan jó hangulat uralkodott, hogy jazz improvizációk és Kodály népdal mellett egy kis blues és boogie–woogie is belefért a műsorba, amelynek ismét közönségkedvenc részei voltak a cigány népmesék.

A Csányi Alapítvány több tanulója jár a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumba. Ezért a műsor most az ő könyvtárukban volt látható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrejött program keretében. Az Emmi pályázati lehetőségének köszönhetően a soproni zenészekből és színészekből álló csapat tagjai  21 településen – köztük két határon túl helyszínen – összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz.

Varga Gábor, jazz–zenész, zongoraművész Jászberényben villámgyors és virtuóz rögtönzéses, dzsesszes szólokkal nyitott, majd megmutatta, hányféle hangulatot is lehet ábrázolni a hangok, a hangszere által különböző stílusokban. Beszélt arról, hogy maga a dzsessz alapja is a klasszikus zenék által teremtődött még és ebből a műfajból nőtte ki magát rengeteg mai stílus. Kónyai Flórián hegedűművésszel ízelítőt is adtak abból, hogy a muzsika mennyire határtalanul képes kifejezni az emberi lélek rezdüléseit. Két ember között a legrövidebb út és kapocs pedig ugyancsak a zene segítségével jöhet létre nagyon gyorsan.

Molnár Anikó és Papp Attila színművészek kedvenc verseiket tolmácsolták erős előadói energiával, karizmával, hitelességel a fiataloknak, akik tetszését igencsak elnyerték József Attila és Dsida Jenő halhatatlan sorai. Amikor viszont Kónyai Flórián megkérdezte, ki szeretné megmutatni a zenei vagy irodalmi tudását, tehetségét, váratlanul odalépett közéjük a nézők közül Kispál Berta ötödik osztályos tanuló és meglepetésre elmondta Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményét. Így neki szólt a művészek és az iskolatársak tapsa. No és persze egy közös emlékkép is készült a soproni csapattal, hiszen ritkán fordul elő ilyen váratlan meglepetés egy fellépés alkalmával.

Az Együtt ülünk a világfa ágán sorozat következő állomása a Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat szolnoki központja volt. Itt annyira népszerűnek bizonyult az előre meghirdett program, hogy zsúfolásig megtelt a terem, s még az egészen kicsik is szerették volna megnézni az összeállítást. A soproni csapat ehhez és a széles korosztályi megoszláshoz alkalmazkodva újra mindenkinek szólt a zene, a versek és a mesék által. Varga Gábor és Kónyai Flórián a stíluskavalkádot varázsoltak a hangszereikkel a helyiségbe. A jazzt, népdalokat, világzenét, bluest, boogie–woogiet parádés rögtönzésekkel teletűzdelve érzékeltették: az élőben megszólaló és ott helyben születő muzsikának megmagyarázhatatlan mágikus energiája és a képzett, profi zenészeknek magas szintű játéka elől nehéz kitérni. A nézők is nagyon értékelték ezt, jó hangulatú találkozás jött létre az otthon lakói és a művészek között. A remekül, színesen, ötletesen, fantáziadúsan előadott cigány folklórt megidéző vidám mesék pedig minden korosztályt egyaránt megszólítottak. Gyorsan lepergett az idő, s az összeállítás zárasa, szinte már fináléja, a közös éneklés sem maradhatott el.

A csapat Kecskeméten és Kalocsán lép fel legközelebb. 

A jászberényi fellépés képei:          
 


A szolnoki fellépés képei: