Hírek - 2020. január 29.Tehetségek közt

A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér. A versek a lélek vallomásai. Ezek  a gondolatok jellemezték a Soproni Petőfi Színház Együtt ülünk a világfa ágán nagy sikerű országos turnéjának Baranya megyei állomásait. Pécsi és mohácsi diákok, a Csányi Alapítvány által felkarolt tehetséges, de nehéz körülmények között élő gyerekek nagy tapssal jutalmazták a színészek, zenészek műsorát.

Pécsett a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tornatermében hálás fiatal közönség fogadta a soproni csapatot. A gyerekek Molnár Anikó és Papp Attila a cigány folklórt megidéző meséit nagy figyelemmel hallgatták, akárcsak a produkcióban szereplő népszerű József Attila verseket. Varga Gábor jazz-zenész, zongoraművész és Kónyai Flórián hegedűművész a hangszeres zene által létrehozható varázslatról, érzelmi gazdagságról beszélt kicsiknek és nagyoknak bőségesen illusztrálva mindezt vidám, valamint mély gondolatokat ébresztő témákkal. Felvillantották a jazz, a népzene, és a különböző stílusokra jellemző dallamvilágokat. Improvizáltak műfaji határok nélkül. Igazi zenei kaleidószképként ismerhették meg a gyerekek a muzsika mindenkire ható erejét, energiáit, lélekhullámait és az így létrejövő atmoszférát. Nagy tapsot kaptak mindezért. 
  
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a soproni zenészekből és színészekből álló csapat tagjai  21 településen – köztük két határon túl helyszínen – összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz.

Így a pécsi és mohácsi Csányi Alapítvány általa felkarolt tehetségek is találkozhattak ezen a napon a kultúrát, zenét, verseket ajándékozó csapattal. Az alapítvány egy komplex programot hozott létre, Életút néven, amelynek célkitűzése, a hozzájuk beválogatott gyermekek 5. osztályos kortól induló (akár 10-14 éven át tartó) folyamatos támogatása, hogy le tudják küzdeni szociokulturális hátrányaikat, tehetségük kibontakozhasson, s továbbtanulásuk biztosított legyen.

A színészek, zenészek érezve a közönség kíváncsiságát, nyitottságát, a hely szellemét, új műsorelemekkel gazdagították az összeállítást személyes gondolatokkal fűszerezve. Székely népballada, Dsida Jenő vers is elhangzott a jazzos rögtönzések színes, végtelen tárházát felvonultató zenei részek mellett. Természetesen a soproni Peer Gynt előadás egyik szép kísérő muzsikája sem maradhatott ki a csapat repertoárjából. A Varga Gábor által írt zenei téma eddig mindenütt elvarázsolta a közönséget. Csakúgy, mint Kodály Zoltán gyűjtéséből az  Erdő mellett estvéledtem, az egyik legszebb magyar alkotás folklórkincseinkből. A műsor végén a közös éneklés sem maradhatott el. A Tavaszi szél vizet áraszt dallal búcsúztak a soproni művészek a tehetségektől, akik mindkétszer vastapssal jutalmazták őket.

Az Együtt ülünk a világfa ágán műsor következő állomásai: Jászberény és Szolnok. 

 

A pécsi fellépések fotói: