Hírek - 2020. január 28.Mit Borsod adhatott

Bemondták az ajándékba hozott cigány mese végét a felsődobszai iskolások nagy lelkesedéssel, a mónosbéli gyermekotthon lakói pedig a megismert hangszerektől nem akartak szabadulni, mert lenyűgözte őket a jazz, a blues, az inprovizáció, népzenével vegyített világzenei folklór kavalkád, közvetlen találkozás a muzsikával. Borsod–Abaúj–Zemplén megyében és Hevesben járt a Soproni Petőfi Színház csapata. Az országosan egyedülálló Együtt ülünk a világfa ágán program tovább folytatódik Baranya megyében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a soproni zenészekből és színészekből álló csapat tagjai  21 településen – köztük két határon túl helyszínen – összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz.

A program fő és elsődleges célja, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak, speciális nevelést igénylő tanulóknak nyújtsanak kulturális élményt a zene, az irodalom segítségével. Mindez a soproni teátrum társadalmi szerepvállalása egyben.

A csapat ennek keretében Felsődobszára látogatott el. A község Bárczay Gábor Általános Iskolájába hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, javarészt cigány származású gyerekek járnak. A közeli halmaji intézményben sokan nevelőszülőknél élnek. Most az ottani tanulókból többen jöttek erre a programra. A kialakult kapcsolatnak köszönhetően szinte testvérintézményként érkezett a soproni stáb Felsődobszára.

A Petőfi Színház társulatát ugyanis megválasztották Felsődobsza általános iskolája „Törj ki – te is lehetsz példakép!” országosan egyedülálló programjának nagykövetévé.

Ennek köszönhetően a Sopron Balett már korábban bemutatta a településen a Csodatévő lány című produkcióját. Az új kezdeményezésnek köszönhetően most egy különleges ajándékot vitt a leghűségesebb város színháza az iskolába. A műsor keretében Varga Gábor jazz–zenész először rögtönzéseket, saját szerezeményeiből néhány hangulatos témát mutatott be. A hangszer varázsa és a mögötte ülő zenész teljesítménye, egyénisége lenyőgözte a gyerekeket. Majd Kónyai Flóriánnal együtt a Peer Gynt című soproni produkció egyik kísérő dalát játszották. Kónyai Flóriánt ismerősként üdvözölte néhány diák, akik már látták őt ott fellépni korábban. Virtuóz játékot mutatott be a fiataloknak. A zenei blokk mellé Molnár Anikó és Papp Attila színművészek ajándékoztak a diákoknak József Attila verseket és a cigány folklórhoz tartozó meséket, töréneteket. Nagy sikert aratva mindezzel. A művészek örömmel belementek abba a játékba, hogy a gyerekek közül néhányan ismerték az ajándékba hozott meséket és velük együtt mondták, átélték azokat. 

A jó hangulatú találkozás, egy miskolci börtönbeli fellépés után: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/miskolc/hirek/3423 - a művészek a mónosbéli gyermekotthonba látogattak el Heves megyébe.


Itt a gyerekeket magával ragadta a hangszerek közelsége. A több stílust, műfajt felvonultató muzsika érzelmi töltete, energiája, a találkozás a zenei hangulatokkal, az előadókkal hatott a hallgatóságra.

Mindez közösen keltette fel az érdeklődésük. A zene teremtő erejével, rájuk gyakorolt hatásával együtt jó hangulatú közösségi élmény született. A gyerekek kipróbáhatták például, milyen egy hangszert megszólaltatni. Sokak váltak bátrakká ekkor.

A soproni művészcsapat a nap végén, a harmadik fellépéskor rátett egy lapáttal és nagyon vidám esttel búcsúzott a gyermekotthon lakóitól azzal, hogy szívesen visszatérnek hozzájuk újra egy közös játékra.

A soproni színház országosan egyedülálló kezdeményezésének következő állomása Pécs, ott három előadást tartanak.

A felsődobszai műsor képei:
 

A mónosbéli műsor képei: