Hírek - 2020. január 23.Gyermek szívvel

Nevető, tapsoló, örvendező gyerekek vették körül a Soproni Petőfi Színház művészeit az országosan is egyedülálló Együtt ülünk a világfa ágán című verses, zenés kulturális műsor csornai és győri állomáshelyein. A színészek, zenészek alkalmazkodva a körülményekhez, a légkörhöz, a korosztályi sokszínűséghez megváltoztatták, átalakították az eredeti produkció forgatókönyvét, s így egy nagy improvizációs játék alakult ki a helyszíneken kicsik és nagyok legnagyobb örömére. A vastaps, valamint a közös fotózás sem maradt el örök emlékként.

A soproni és zalaegerszegi nyitány után Győr-Moson-Sopron megyébe utaztak tovább a művészek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a zenészekből és színészekből álló csapat tagjai a tervek szerint  21 településen - köztük két határon túl helyszínen - összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz.

Csornán a Fészek Különleges Lakásotthonban nyolcan laknak. Most mindegyikük ott ült, hogy lássa az ajándék előadást. A gyerekek járnak színházba Győrbe, de Sopronban is ott ültek már többször a nézőtéren, a teátrum meghívta őket előadásokra. Érződött, kíváncsiak voltak az előadók produkcióira. Varga Gábor jazz-zenész, zongoraművész először a hangszerét mutatta be a lelkes közönségnek. A zene segítségével hangulatokat, a gyerekek képzelőerejét megmozgató asszociációs motivumokat, ismerős népzenei dallamokat játszott. Hamar közös éneklésre bírt mindenkit. A Tavaszi szél vizet áraszt dalt már együtt adták elő a kis közösséggel. Kónyai Flórián hegedűművész - aki maga is a gyermekvédelemben dolgozik - gyorsan megtalálta a hangot a fiatal közönséggel. Játszott rajzfilmekből ismert témákat, hiszen a Magyar népmesék vagy A nagy ho-ho-horgász fülbemászó főcímdalai ma is örökzöldek, generációkat ölelnek át. A színészek, Molnár Anikó és Papp Attila által hozott cigány folklórhoz tartozó népmesék is nagy sikert arattak. A műsor után az otthon lakói kipróbálhatták, milyen zongorázni, illetve hegedülni.
 
A turné következő állomása a győri Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon volt. Itt a sajátos nevelési igényű gyerekek mégjobban átalakították az eredeti forgatókönyvet, de ezt senki nem bánta. Sőt, örömmel játszott együtt a soproni csapat és a fiatal nézők. Közös rögtönzések jöttek létre a közönség aktív, kíváncsi, minden impulzust magába hívó és szívó energiáival együtt. A sokszínű stíluskavalkádot felvonultató zene csendesítő és vidámságra bíró ereje, az együttes éneklés hatása, az előadók közelsége, a velük való közvetlen találkozás öröme, a mese, a vers varázsa emlékezetes élmény adott nemcsak a tornateremben ülő hallgatóságnak, hanem a színészeknek és zenészeknek. A vastaps utáni közös fotózkodásra sokan jelentkeztek. Gyermek szívvel.     
      
(A soproni csapat turnéja a Vajdaságban Kishegyesen és Csókán folytatódik január 24-én.) 

Képek a csornai előadásból:

Képek a győri műsorból: