Hírek - 2020. január 21.Itt a hűség évada!

A hűség évadaként hirdette meg a Soproni Petőfi Színház a 2020/2021-es szezonját az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója alkalmából. A teátrum műsorra tűzi Németh László Széchenyi című történelmi drámáját, valamint a Somogyváry Gyula regényéből készülő És mégis élünk táncművet. Összesen 14 darabot mutatnak be ősztől.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője a teátrumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: 2012-től tematikus évadokat hirdettek mindig. A következő szezon a soproni népszavazás 100. évfordulójára, ezzel együtt a soproniságra és az őszi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is reflektál.

- Szeretnénk idevágó és Sopronhoz köthető tartalommal megtölteni az évadot. A hűség szólhat barátságról, nemzetről, közvetlen a szülőföldről. Mindemellett pedig a hitünkről, keresztény kultúránkat körülvevő értékekről is szeretnénk szólni az őszi magyarországi találkozó kapcsán - mondta Pataki András.   

A következő szezonban októbertől felnőtt bérletben kamara játszóhelyen műsorra tűzik Hubay Miklós Római karnevál című színpadi játékát. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről szól. A kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták. Az ő emléke előtt tisztelegnek a róla készült a darabbal.

Kiemelkedik a szezonból Németh László Széchenyi című történelmi drámája, a színházi világnapon lesz a premier Csiszár Imre Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész rendezésében. A Sopron Balett a népszavazás centenáriuma alkalmából mutatja be a nagyszínpadon Somogyváry Gyula És mégis élünk című művéből készült táncjátékot. A rongyos gárdáról, az itt élő emberekről szóló produkciót Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus állítja színpadra. Ősbemutatóként Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát tűzik műsorra a Jászai-díjas Pataki András rendezésében. A felnőtt bérletben még két nagyszabású zenés előadást láthatnak a nézők. Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettje a Jászai-díjas Radó Denise irányításával készül. Az évad végén pedig Fred Ebb – Bob Fosse – John Kander Chicago című musicaljét Eperjes Károly Kossuth és Jászai-díjas színművész rendezi. (A musical Maurine Dallas Watkins „Chicago” című színdarabja alapján készült.)

A középiskolások Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját nézhetik meg a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában. Szerepelnek a bérletükben az Isten komédiása, az És mégis élünk táncmű, valamint a Széchenyi és a Chicago produkciók. A fiataloknak választható Fórumszínházi előadásokat is kínálnak. Ilyen lesz a Bolond Shakespeare Mikó István rendezésében és a Szókratész védőbeszéde Ács Tamás feldolgozásában.

A felsős bérletben Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter A padlás című félig mese, félig musicalt tűzik műsorra. Ez korosztály is láthatja az Isten komédiása, valamint az És mégis élünk darabokat. Mindemellett a Fehérlófiát is megnézhetik a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes táncelőadásaként.

Az alsósoknak is kínálják ezt a vendégjátékot, csakúgy, mint A három aranygyűrű  című magyar népmesét a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójaként. Számukra hívják meg még Méhes Csaba–Takács Tibor A Rézerdő lakói című zenés mesejátékot Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintettől.

Az ovisoknak Valentyin Katajev – Alekszej Batrakov Hétszínvirág című mesés táncjátékot állítják színpadra a Sopron Balett előadásaként. A kicsik is megnézhetik A három aranygyűrűt és A Rézerdő lakói produkciókat.

A sajtótájékoztatón a jubileumra készülő táncmű az És mégis élünk koreográfusa, a Sopron Balett vezetője Demcsák Ottó arról beszélt, hogy nagy felelősség egy ilyen jeles, jelentős figyelmet hordozó alkalomra művet alkotni, a tánc nyelvén beszélni egy soproni történetről. Ahogy fogalmazott, az előadást a személyes sorsok, illetve a geopolitikai trauma köré építi. Szerinte a hűség elképzelhetetlen lelki erő nélkül, ehhez hozzátartozik az Istenbe és emberbe vetett hit. Ezt is megjelenítik majd. 
 
Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja az Isten komédiása című misztériumjáték írója nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig dolgozott a művén. Mint mondta, az Olaszországba töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A XIII. századi forrásokat is mind elolvasta. Kitért arra, a katolicizmus egyik legnagyobb alakja Szent Ferenc. Akiről köztudott, hogy prédikált a madaraknak, megszelídítette a farkast és a betlehemi jászol állítás a nevéhez fűződik. Ám, szerinte a dráma, amely szükséges egy színházi mű elkészítéséhez, megírásához ebben az esetben az, hogy egy tiszta lélek megütközik a közönséges világgal, sikerül változtatnia rajta, de ebbe fizikailag belerokkan és felmagasztosul.

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kóczán Péter a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Pro Kultúra szervezeti egységéhez tartozva az elmúlt hét év bizonyította, jól illeszkedtek be a kulturális cégbe, megtalálták helyüket. Játszanak a színház darabjaiban, nyáron a barlangszínházban is rendszeresen zenélnek különböző formációkban. Külön öröm számukra, hogy Oberfrank Péter, Liszt-díjas,érdemes művész a vezető karmesterük, s ez szakmailag jelentős lépés számukra. Úgy gondolja, a zenekar jó követe a város kulturális életének nemcsak itthon, hanem a külföldi fellépéseik alkalmával is. Ebből idén sem szűkölködnek.

A  színház sajtótájékoztatóján dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere kiemelte, az idei remény évadának műsora és fogadtatása után a hűség évada olyan kínálattal rendelkezik, úgy tűnhet, az alkotók, a társulat még egy lapáttal rátettek, hogy a nézők ismét őket válasszák. Beszélt arról, a városban élő polgárság a művészet és kultúra iránt évszázadok óta elkötelezett. Ahogy megfogalmazta, talán ezért is jó, de kényes ízlésű a soproni közönség. Nem könnyű az elvárásainak megfelelni, de úgy látja, Pataki András vezetésével ez évek óta sikerül. Annak külön örült, hogy Sopron életében kiemelten fontos ünnepre, a népszavazás centenáriumra, amikor az itt élők hűségesek maradtak a magyar haza mellett, olyan darabok kerülnek színpadra, mint a Somogyváry Gyula könyvéből készült táncprodukció, vagy a településhez is kötődő Széchenyi Istvánról szóló előadás. Hozzáfűzte, dolgoznak azon a költségvetés kialakítása közben, hogy minél szélesebb mozgásteret biztosítson az önkormányzat a művészeti tevékenységet folytatók számára.
   
Sass László, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának az elnöke a sajtóeseményen felidézte: nyomon követte, ahogy 1991-ben döntött a város arról, megalakítja az önálló társulatot. Ő azóta bérletes nézője a színháznak. Úgy érzi, jó döntés volt hét évvel ezelőtt elindulni egy új úton, amelynek eredménye a fiatalok nagyszámú jelenléte az előadásokon. Szerinte az iskolások nagy nyertesei a mostani szezonnak is. A társulat tagjait a városlakók megszerették, ez köszönhető számtalan olyan alkalomnak is, amikor különböző programok, események keretében közvetlenül találkozhatnak a színészekkel. Ilyen például a hagyományos költészet napi verskommandó. Neki tetszenek a tematikus évadok és a műfaji sokszínűség, amit képvisel az intézmény.


A hűség évada

A Soproni Petőfi Színház  2020/2021-es évada


Felnőtt bérlet:

Németh László: Széchenyi (történelmi dráma) – Rendező: Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész)

Katona Imre: Isten komédiása (misztériumjáték Szent Ferenc életéről) – Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

Somogyváry Gyula: És mégis élünk (táncmű a soproni népszavazás 100. évfordulójára) – Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)

Ábrahám Pál: Bál a Savoyban (revüoperett) – Rendező: Radó Denise (Jászai-díjas)

Hubay Miklós: Római karnevál (színpadi játék) – Rendező: Pataki András (Jászai-díjas) – A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója

Fred Ebb – Bob Fosse – John Kander: Chicago (musical Maurine Dallas Watkins „Chicago” című színdarabja alapján) – Rendező: Eperjes Károly (Kossuth- és Jászai-díjas)


Középiskolás bérlet:

Carlo Goldoni: Mirandolina (komédia) Rendező: Mészáros Tibor – A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

Katona Imre: Isten komédiása (misztériumjáték Szent Ferenc életéről) – Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

Somogyváry Gyula: És mégis élünk (táncmű a soproni népszavazás 100. évfordulójára) – Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)

Németh László: Széchenyi (történelmi dráma) – Rendező: Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész)  

Fred Ebb – Bob Fosse – John Kander: Chicago (musical Maurine Dallas Watkins „Chicago” című színdarabja alapján) – Rendező: Eperjes Károly (Kossuth- és Jászai-díjas)

Fórumszínházi előadások:

Bolond Shakespeare – Rendező: Mikó István (Jászai-díjas, érdemes művész)

Szókratész védőbeszéde – Előadó: Ács Tamás

Felsős bérlet:

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás (félig mese, félig musical) - Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

Katona Imre: Isten komédiása (misztériumjáték Szent Ferenc életéről) – Rendező: Pataki András (Jászai–díjas)  

Somogyváry Gyula: És mégis élünk (táncmű a soproni népszavazás 100. évfordulójára) – Rendező–koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)

Fehérlófia – A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes táncelőadása – Zeneszerző–koreográfus: Könczei Árpád

Alsós bérlet:

A három aranygyűrű (magyar népmese) – Rendező: Crnkovity Gabriella – A Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója

Fehérlófia – A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes táncelőadása – Zeneszerző–koreográfus: Könczei Árpád

Méhes Csaba –Takács Tibor: A Rézerdő lakói (zenés mesejáték) – Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadása

Ovis bérlet:

Valentyin Katajev – Alekszej Batrakov. Hétszínvirág (mesés táncjáték) – A Sopron Balett előadása – Rendező–koreográfus: Alekszej Batrakov

 A három aranygyűrű (magyar népmese) – Rendező: Crnkovity Gabriella – A Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciója

Méhes Csaba –Takács Tibor: A Rézerdő lakói (zenés mesejáték) – Méhes Csaba és a Brass in the Five kvintett előadása