Hírek - 2020. január 19.Mythos Coco: a szerelem illata

Fél percenként adnak el egy üveggel a nevével jelzett parfümből a világban. Ezt tartja a mítosz, a legenda és a hírverés, melyet talán lénye teremt mai is. Az illatot nyolcvan összetevőből alkotta meg annak idején az orosz származású Ernest Beaux. Coco Chanelnek, a divattervezés nagyasszonyának élete elevenedik meg a leghűségesebb város teátrumában egy meglepetés kiállítással együtt. Mythos Coco címmel nagyszabású, látványos táncelőadás érkezik a St. Pölten-i Europaballett produkciójaként a Soproni Petőfi Színházba február 26–án és 27–én este hét órakor.

Ezzel az előadással folytatódik 2018–ban kötött együttműködés a Sopron Balett és St. Pölten–i Europaballett között. Peter Breuer, a Mythos Coco koreográfusa elmondta: a táncműben három színpadképpel elevenítik fel Chanel gyerekkorát, ifjúságát, azt, amikor érett asszonnyá vált. Követik sorsát a karrierjén keresztül a magánéletbeli kusza útjait felidézve egészen a haláláig.

Fontos szerepet töltött be Coco Chenel életében egyetlen nagy szerelme, aki autóbalesetben halt meg. Úgy hívták Arthur "Boy" Capel. Coco-t Párizsba kerülve ö vezette be az ottani arisztokrácia világába. Capeltől kapott egy üzletet, s a kalapok mellett elkezdett tervezni, árulni a kor divatjától messze eltérő dzsörzé anyagú ruhákat. Forradalminak számított ezzel a tettével. Szívesen merített Capel ruhatárának darabjaiból ötleteket. Új fejezetet nyitott a divattörténelemben. Kreatívítása, fantáziája trendeket teremtett. Változás és változtatás felé vitte a tehetsége, a lelke, az ízlése. A női ereje. Túllépett időn, megelőzte a korát. Kiegészítőket, divatékszereket használt. A hagyományos Chanel-kosztűmök, a női ruhatárból elevehető "kis fekete" mellett felbukkantak a kézitáskák, gyöngyök, aranygombok.

Gazdagságát mégis a Chanel No. 5 parfüm hozta meg. Coco Chanel akkori udvarlója, Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceg mutatta be neki 1920-ban Ernest Beaux-ot, vegyészt, parfümkészítőt. Ő a cári udvarnak is dolgozott, illatkreációi kedveltek voltak. A Chanel No. 5-nek sikere lett. Egyesek azt mondták, olyan  a parfüm, mint egy nyertes lottószelvény. A legendák szerint üveg formáját először Dmitrij Pavlovics Romanov nagyherceg rajzolta meg. A cári testőrség vodkás üvegére hasonlított akkor.

Peter Breuer, a Mythos Coco koreográfusa most készülő előadásról úgy fogalmazott: két szálon fut a történet. Bemutatják Coco Chanel magánéleti fordulópontjait, s mellette ábrázolják a sikeres pályafutását, tervezői karriejét, ahogy felépítette saját mítoszát. Közben láthatják a nézők azokat a művészeket Sztravinszkijtól Dalin át Josephine Bakerig, akikre hatással volt Coco Chanel, illetve az adott kor zenei világát is felvillantják.