Hírek - 2020. január 16.Stabat Mater: a kereszten túl

Pergolesi és Sosztakovics végtelen zenéje. Egy asszony fájdalma, háború, az apokalipszis lovasai és a megváltás. Mindez egy különleges, nagyszabású előadásban látható a leghűségesebb város teátrumában március végétől. Megkezdődtek a próbái a Stabat Mater című táncjátéknak a Petőfi Színházban.  A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciója több nemzet remek művészeivel, két koreográfus gondolataival, zenekarral, énekesekkel, különleges látványvilággal készül az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében, amelyre az egész világ figyel.

A szezon fontos bemutatójához érkezett a Soproni Petőfi Színház. A Stabat Mater táncelőadás műsorra tűzése jeleníti meg  a remény évadának fontos üzenetét, gondolatiságát, egyetemességét. Ezt nem is bizonyítja jobban, minthogy az osztrák csapattal kötött együttműködés jegyében a  St. Pölten–i Europaballett sok nemzetet magában foglaló műhelyéből érkeznek táncosok Sopronba erre a produkcióra. Két koreográfus Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó kétfajta értelmezésben szeretné megmutatni a világ egyik leghíresebb Mária-himnuszát inspiráló történetet a keresztfán túli üzenettel.

Az első felvonásban Alekszej Batrakov koreográfiáját tekinthetik meg a nézők. Gondolatai központjában a fiát elvesztő asszony fájdalmát helyezi, mégpedig a háború tükrében. Időtlenül, mert háborúk ma is zajlanak a világban, az apokalipszis bibliai lovasai vágtatnak. Inspirációt jelentett számára Sosztakovics zenéje, erre készít klasszikus alapú koreográfiát.
  
Demcsák Ottó Pergolesi legismertebb feldolgozását választotta a történet megmutatásához. A zeneszerző átirata azért is különleges, mert a legendák szerint a Stabat Matert egy kolostorban írta meg, s a halála napján fejezte be.  Demcsák Ottó fúziós elemekkel átszőtt koreográfiát készít. Zenekaros kísérettel, énekesek közreműködésével dolgozza fel a keresztfa mellett álló asszony fájdalmát, kitágítva más dimenzióba. 

A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójának a bemutatója március 21–én lesz a Petőfi Színházban. A tervek szerint az előadást más városokban is szívesen bemutatnák itthon és külföldön.