Hírek - 2020. február 2.Deficit Szilágyi Tibor rendezésében

Csurka István Deficit című színművét láthatja a közönség Szilágyi Tibor rendezésében a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában február 24–én (hétfőn) este hat órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban a Soproni Tavaszi Napok keretében. A produkció különlegessége, hogy a Kossuth– és Jászai–díjas, kiváló és érdemes művész negyven évvel ezelőtt a magyar ősbemutatón játszotta a darab főszerepét, s most ő állította színpadra a legendás drámát.

Szilágyi Tibor és a Deficit című színmű elválaszthatatlan egymástól. Eddigi pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el a Vígszínház tagjaként ezzel a darabbal. Horvai István rendezésében 1979–től nyolc szezon át 387–szer alakíthatta az előadásban X szerepét. Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Reviczky Gábor játszott vele együtt, majd később Szegedi Erika és Hernádi Judit vett át szerepeket. Szilágyi Tibor úgy gondolja, ez az alakítása is hozzájárult ahhoz, hogy annak idején megkapta az érdemes művész címet. Az 55. színházi évadában a színművész örömmel vállalta, hogy Zentán megrendezi Csurka István drámáját. Olyan sikert értek el az előadással, hogy a produkció már kétszer vendégeskedett Budapesten, s műsorra tűzték a kisvárdai fesztiválon. Most pedig Sopronban tekinthetik meg a nézők az előadást.   

A kamaradarabot Csurka István 1967–ben írta és 12 évet várt rá, hogy bemutassák. Majd megkapta érte a Színikritikusok Díját. A történet szerint 1956 után járunk. Két értelmiségi pár elhagyja a fővárost, politikai nyugalomra vágynak a szocialista jólétükben. Ám ezzel jár az egész életükre ható bénultság, a forradalom leverése utáni csalódottságuk. Kényszeres hallgatásuk, cselekedeteik áthatja az egész kiürült életüket.  

A négyszereplős darabban Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Verebes Judit és Virág György játszik. A jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlettervező Perlaki Róbert. A művészeti munkatárs Perlaki Ilona. A rendező Szilágyi Tibor.  

Fotók: Zentai Magyar Kamaraszínház