Hírek - 2020. január 10.A Márai-darab Budapesten!

A gyertyák csonkig égnek című előadással vendégeskedik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóban január 21–én (kedden) este fél nyolckor. A Magyar Művészeti Akadémia „Szó, szín, játék” néven szervez sorozatot a fővárosi közönségnek a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. Ennek része az új, különleges, kiemelkedő vidéki és határon túli produkciók bemutatása. A leghűségesebb városból most a Márai Sándor művéből készült nagy sikerű színpadi játékot hívták meg, a két főszereplő Szilágy Tibor és Szélyes Ferenc. A rendező Pataki András.  

A soproni teátrum októbertől tűzte műsorra Márai Sándor klasszikusából készült darabot, melyből annak idején maga a szerző írt rövidített színpadi változatot Parázs címmel. A Liszt Ferenc Kulturális Központban látható színpadi játék nagyon megtalálta az utat a közönséghez, zsúfolt házakkal fut az előadás a folyamatos jegyostrom és helyfoglalások mellett. A darab már vendégeskedett Bécsben, a nagy siker után ott később újra megtekinthető,  meghívást kapott Gyulára, most pedig Budapesten látható.    

Henrik szerepében Szilágyi Tibor, Konrádként Szélyes Ferenc látható, az Inast Major Zsolt alakítja ebben az adaptációban. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Gyarmathy Ágnes, a díszlet Pataki András munkája.

A történet egy éjszakába sűríti az emberi érzések megfejthetetlen titkait a múlt tükrében. Fordulatosan, izgalmasan. Mi történt 42 évvel ezelőtt egy vadászatkor? A barátság, a hűség és az árulás örök, mély, helyenként talán megválaszolhatatlan kérdéseit feszegeti az író.  

 "– Ez a darab tökéletesen világos képet ad arról, hogy a Tábornok és Konrád milyen nagyszerű emberek, és milyen érzelmek, indulatok, barátságmentő események mozgatják az eseményeket. Kár lenne elárulni mi, de komoly szellemi és fizikai akciók, történnek a találkozón, 42 év után, a két ember között – egészen a krimi szintjéig. Ha azt felfogja valaki, hogy ők még fiatalemberek voltak, most pedig az életük végén találkoznak újra… ez valami egészen fantasztikus" - mondta Szilágyi Tibor az előadásról. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

http://fidelio.hu/szinhaz/ezt-a-szerepet-jutalomjatekkent-fogjuk-fel-interju-szilagyi-tiborral-es-szelyes-ferenccel-151384.html

Rádiós interjú Szilágyi Tiborral itt:

http://soundcloud.com/user-521981583/szilagyi-tibor-a-gyertyak_csonkig-egnek-c-marai-aloadasrol  

Az olvasópróbától a bemutatóig honlapunkon:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1349-szinpadon-marai-vilagsikere.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1351-katona-szemmel-marai-sikerdarabja.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1326-proban-jartunk-marai-gyertyai.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1286-sopron-es-marai-titkai.html