Hírek - 2020. január 8.A stílusikon mítosza

Arra született, hogy uralkodjon, akár egy férfin, akár egy birodalmon. Ezt mondta róla Winston Churchill. Vadászott, horgászott, megtanult lovagolni. Ő szabadította meg a nőket a fűzőtől. A divatkirálynő, stílusikon Coco Chanel kalandos életét, legendáját bemutató látványos táncjáték érkezik Mythos Coco címmel a Soproni Petőfi Színházba a St.Pölten–i Europaballett produkciójaként február 26–án és 27–én este hét órakor. A koreográfus a nemzetközi hírű Peter Breuer.

Coco Chanel 49 éve, január 10-én hunyt el. Ledönthetetetlenné vált a női öltözködés trónjáról. Életéről készült könyv, musical, film, most táncjáték, titkát azonban oroszlánként védte és őrizte. Ebben a jegyben született, síremlékét is öt oroszlán védelmezi. Az, hogy ki is volt ő és milyen utat járt be míg egy árvaházból eljutott a világhírnévig a krónikásoknak, életrajzíróknak köszönhetően ismerhetjük.

Az osztrák együttes produkciójában életének meghatározó pillanatait láthatják a nézők a színpadon a tánc nyelvén. Látványos, nagy érzelmi töltetű, szenvedélyektől sem mentes akcióbalett készült, erős karaktereket megmutatva. Miként is találta ki egy liftes fiúra pillantva a Chanel kosztümkabatot? Hogyan is alapított kalapszalont, miért viselt gyakran nadrágot, miként lett sikeres divatháza? Természetesen, szerelmi életét is felvillantja az előadás, hiszen Coco Chanel karrierjét, útját számtalan híres férfi (Sztravinszkij, Jaen Cocteau, Picasso, Dali, Westminster hercege) segítette, inspirálta, változtatta meg vagy egyengette. Hans Günther von Dincklagéval folytatott viszonya miatt viszont Coco Chanelt még kémkedéssel is megvádolták. Nagy szerelme azonban mindig csak egy volt, Arthur "Boy" Capel, aki az első tervezői szárnypróbálgatásait támogatta.

Coco Chanel viharos, néha botrányos magán-és társasági élete mellett mindig megmaradt az örök és titokzatos hódító nő időtlen jelképének, ikonjának.  A stílus, az elegancia varázsába bújtatott kirobbanó tehetségnek, egyéniségnek. Forradalmasította a divat világát, megváltoztatta a művészeti és kulturális közeget. A szépség, elegancia, a bátorság, a gyengeség melletti erő, a nőiességgel vegyített férfias határozottság, a markáns személyiség adott egy új utat és célt a nők számára, amit ő így fogalmazott meg: "a divat változik, a stílus örök." Rajongói között volt Greta Garbo, Marlene Dietrich, Romy Schneider, Marilyn Monroe, akinek gyakran idézett és szállóigévé vált a válasza arra kérdésre, hogy mit visel az ágyban: "pár csepp Chanel parfümöt..."

A St.Pölten–i Europaballett előadása egy kalandos életút, legendás egyéniség sorsát, magasságait és mélységeit mutatja meg a tánc színes, mindent kifejezni tudó, érzelmekre ható utánozhatatlan erejével, energiáival.