Hírek - 2020. január 5.István, a király lányáért izgult

István, a király, azaz Varga Miklós, a népszerű előadó mindkét Hamupipőke előadást megnézte a Soproni Petőfi Színházban. A produkcióban szerepelt lánya, Varga Vivien is, vele már többször játszott, énekelt együtt.  A leghűségesebb város diákjait a kultikus rockopera főszereplője most egy nemes versengésre hívja, hogy a győztesek egy stadion méretű helyen játsszák el a rendszerváltozás szimbolikus, legendás művét, mely része a Nemzeti alaptantervnek.    

Nagy sikerrel vendégszerepelt a Hamupipőke című családi musical a leghűségesebb város teátrumában. A Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor vezette művészegyüttes – A ZsadonSzolnoki Produkció darabjában játszott címszereplőként Varga Vivien, aki 13 évesen az Ének iskolája című műsorban tűnt fel 2014–ben. Később megnyerte a Sztárban sztár + 1 kicsi showt Pál Dénessel. Szólóalbuma ekkor jelent meg. Az éneklés mellett színházi produkciókban is játszik. A Talpra, magyar! rockmusicalben és a Rigócsőr királyfi mesemusicalben például édesapjával, Varga Miklóssal lépett egy színpadra. Énekeltek már együtt családilag, nem is egyszer, hiszen ikertesvére, Szabolcs ugyanúgy a művészi pálya irányába indult el. Ő a Soproni Petőfi Színházban rendszeresen szereplő Vastag Tamással nyerte meg a tehetségkutatót.  
 

Varga Miklós büszke gyermekeire, s mindig kiemeli, soha nem tett semmit azért, hogy a zenei, színpadi pályát válasszák. Önállóan találtak rá erre az útra. Azóta óvja, figyeli, amiben tudja, segíti őket hangsúlyozva: hosszú távon úgyis a produktum, a teljesítmény dönt. Legyen szó koncertről vagy színházi előadásról. 

Ő ezt megtapasztalta, hiszen a hetvenes évektől a magyar rock kiemelkedő énekeseként, a P. Box alapítójaként a színházi világban is otthonosan mozog. Számtalan zenés produkciónak volt a főszereplője. Játszotta a színpadon Petőfit, Dózsát, Rákóczit, Jumurdzsákot, Jézust. Az Európa című slágere már több generációt köt össze. Olyan népszerű világslágerré vált ez a szám, hogy annak idején a Szovjetunióban és Svájcban is vezette a listákat. 

A leghíresebb és pályafutását meghatározó alakítása Varga Miklósnak az István, a király címszerepe, ez a mai napig elkíséri. Az 1983–as ősbemutatón ugyan csak a hangját adhatta a főszereplőnek, ám azóta is énekli és játssza Istvánt különböző rendezésekben, koncertváltozatokban, s fellépésein elhangzanak a legendássá vált dalok. Amikor a premier után húsz évvel Csíksomlyón mutatták be a rockoperát élő tévéközvetítés keretében Varga Miklós majd’ félmillió ember előtt játszotta a királyt.

A 62 éves Varga Miklós most tagja az István, a király iskolába megy... című nagyszabású kezdeményezés zsűrijének Feke Pállal, Vadkerti Imrével és Vikidál Gyulával együtt. Száz település mintegy 1600 kisdiákja vesz részt abban a versenyben, amelyet általános iskolásoknak hirdettek meg. Az indulók a YouTube–ra töltik fel a klasszikussá vált rockopera egy–egy jelenetét a saját előadásukban. Az egész Kárpát–medencét átölelő program a centenáriumi trianoni emléksorozat része. A győztes iskolák és szólisták egy stadion méretű helyen mutatják be a rockoperát.

Szörényi Levente és Bródy János szerzeményét a mai napig a nemzeti összetartozás, a magyar rendszerváltás emblematikus művének tartják, a Nemzeti alaptanterv részévé vált.

A szervezők és a zsűri is várja, hogy a leghűségesebb magyar városból is érkeznek csoportok a versenyre.

Ime az invitáló videó ezen a linken:

http://www.youtube.com/watch?time_continue=90&v=jXsKiyWCIvs&feature=emb_logo