Hírek - 2019. december 9.Hétszínvirág – mesevilág

A Hétszínvirág a Sopron Balett új táncelőadása varázslatos mesés világba kalauzolja a kicsiket. A produkció nagy és hangos siker a fiatal közönség körében. A Lázár Ervin Program keretében decemberben kilenc nap alatt 5300, főként alsó tagozatos gyermek tekintheti meg a darabot a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, a foglalkozásvezető Németh Ervin. Pomezanski György fotói a produkcióról, amelyet 18-szor láthatnak a meghívottak.

A Lázár Ervin Program keretében decemberben látható a Hétszínvirág a leghűségesebb városban. Érkeznek gyerekek az előadásokra a soproni, kapuvári, csornai, kőszegi, sárvári, celldömölki, pápai járások oktatási intézményeiből. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szeptemberben indult  programjának a célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra.

A Soproni Petőfi Színház már tavasszal meghívást kapott a kezdeményezés kísérleti programjába. Most ismét özönlenek a gyerekek az előadásokra. Kimondottan a számukra készült a Sopron Balett új produkciója, a Hétszínvirág. A december közepéig tartó előadás-sorozatra összesen 5300 gyermeket vár az intézmény.     

A Valentyin Katajev története nyomán készült adaptáció Alekszej Batrakov látványos koreográfiájával, Szélyes Andrea mesés jelmezeivel, Vlagyimir Furszov díszletvilágával igazán megtalálta az utat a kicsikhez és elrepíti őket a  mesék végtelen világába. A gyerekkel az előadás előtt és után Németh Ervin beszélget a látottakról, segítve a történet megértését, a szereplők tulajdonságainak a megfogalmazását, a tánc formanyelvének megismerését. 

A történet szerint Annuska perecvásárlás közben eltéved, és találkozik egy varázslóval, aki megajándékozza. Csodálatos virágra tesz szert, amely teljesíti minden kívánságát. Pontosan hetet. Elsőre haza szeretne jutni, hát így is lesz. Majd, hogy a fiúknak bebizonyíthassa, ha nem veszik be a játékba, ő akkor is eljuthat a virággal akár valóságban is az Északi-sarkra, már ott is terem. Fogadja őt a Hókirálynő és a Hókirály. Ezután kívánságára övé lehet a világ összes játéka, s még arra sem derül fény, álmodozásai alatt otthon eltört egy vázát. Közben gyorsan elfecsérli a szirmokat a saját önzőségéből, irigységéből, sértettségéből adódó vágyakra. Egyre inkább úgy érzi, különb dolgokat is kívánhatott volna. Amikor már csak egyetlen szirma, az utolsó kívánsága marad, és találkozik egy mankós fiúval, aki nem tud vele szaladni a játékban, akkor már a szívére hallgat...

Alekszej Batrakov az előadásról itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1400-hetszinvirag-elvarazsolta-a-gyerekeket.html

 

Hétszínvirág

A Sopron Balett előadása
 

Szereplők:

Annuska / Babázó lány – Alina Tarnyenko
Annuska / Babázó lány – Rudisch Boglárka
Kislány / Babázó lány – Alekszandra Tyeplih
Kislány / Babázó lány – Szalai Dóra
Fagylaltárus / Jégkirálynő / Pókember – Horváth Renáta
Kislány / Jégkirálynő / Balerina – Szabó Barbara Szofia
Varázsló / Kutya / Játék katona – Füsi Zsolt
Aktatáskás férfi / Jégkirály / Játék katona – Vaszilij Nyemcsinov
Felfedező fiú / Pinokkió / Mankós fiú – Bogdan Holomej
Mankós fiú / Pinokkió / Felfedező fiú – Andrej Potapov
Kutya / Aktatáskás férfi / Kozák – Vjacseszlav Jeremejev
 

Rendező-koreográfus: Alekszej Batrakov
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Díszelettervező: Vlagyimir Furszov
Foglalkozásvezető: Németh Ervin

A soproni teátrum az elsők között kapott meghívást a Lázár Ervin Programba most tavasszal. A kicsik akkor A pokoli puncspancs zenés mesejátékot tekinthették meg, a felsőket pedig a Kövek című zenés tanjátékkal várták. Májusban négy tankerület (soproni, sárvári, győri, szombathelyi) 27 iskolájának diákjai juthattak el az intézmény szervezésében így színházba. Jöttek gyerekek Nagycenkről, Bőről, Lövőről, Hegykőről, Harkáról, Kópházáról, Bükről, Sárvárról, Farádról és Sopronból, Petőházáról, Sopronhorpácsról, Sopronkövesdről, Beledről, Sárvárról, Egyházasfaluról és a leghűségesebb városból.

Fotók: Pomezanski György