Hírek - 2019. november 3.Semmi, a valami az életről

Semmi címmel felkavaró, elgondolkodtató, az életről, annak értelméről szóló izgalmas, lélekbe és húsba vágó előadással várja az ifjúsági közönséget a Soproni Petőfi Színház, ezúttal a Liszt Ferenc Kulturális Központ Munkácsy - termében. A monodráma előadója Marosszéki Tamás színművész.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójának rendezője Márkó Eszter. Janne Teller azonos című regénye alapján ő írt  szövegkönyvet az előadáshoz, s ehhez találta meg színészként három éve Marosszéki Tamást. A Semmit Dániában egy ideig betiltották, majd később kötelező olvasmánnyá tették.

A könyv főhőse egy nyolcadikos fiú, aki úgy érzi, nincs értelme az életnek, semmit nem érdemes csinálni, és a legelső tanítási napon kisétál az iskolából. Az osztálytársai nem értik az álláspontját, s igyekeznek Pierre-nek bebizonyítani ennek az ellenkezőjét. Összegyűjtenek egy régi pajtában mindent, ami szerintük mégis értelmet jelenthet az életben. Majd ezt fokozzák azzal, hogy mindegyiküknek a maga számára a legfontosabbat kell odaadnia. Azt találják ki, minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az élet értelme. Így a régi fényképek, a játékbaba, a zsoltároskönyv, elszáradt szirmok mellett bekerül a pajtába egy új kerékpár, bokszkesztyű, barátjuk imaszőnyege, társuk labdája, kedvenc kisállata és egy kis koporsó is. Az ártalmatlan játék végül teljesen fékevesztetté, lassan tragikussá válik, és már a rendőrségnek kell közbelépni...

Marosszéki Tamás remek színészi teljesítményének köszönhetően a monodráma nemcsak a fiataloknak, hanem több korosztálynak is hordoz elgondolkodtató, beszélgetésre inspiráló színházi élményt.    

Ennek szellemében a soproni teátrum színházi klubjában november 13-án este hét órakor is látható az előadás.