Hírek - 2019. október 20.Varázsolt A víg özvegy

Elvarázsolta a nézőket A víg özvegy című nagyoperett stábja az előadás premierjén a Soproni Petőfi Színházban. A remény évadának felnőtt bérletes nagyszínpadi nyitánya hosszan tartó vastapsot és hangos sikert hozott a darabot színpadra állító csapatnak. A produkció megkezdte hódító útját a műfajt szerető nézők között, a novemberi bérletszünetes alkalmakra egyre gyorsabban fogynak a jegyek.

Lehár Ferenc művének bemutatójára nagy izgalommal készült a Zsadon Andrea-Szolnoki Tibor alkotópáros vezetett stáb. A nyári német nyelvű barlangszínházi előadások sikere után szerették volna magyarul is elvarázsolni a nézőket a leghűségesebb város teátrumban. Az operettet szerető és igénylő lelkes soproni közönség klasszikus rendezésű és kiállítású előadást láthat kitűnő énekesekkel, színészekkel, a műfajra jellemző látványos díszlet-és jelmezvilággal, zenekaros kísérettel, kórussal, táncosokkal.

Pataki András távollétében Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, a produkció koreográfusa üdvözölte a szereplőgárdát, vendégeket, kiemelve, a remény évadában az ilyen színvonalú és üzenetű előadások is reményt adhatnak mindenkinek, érdemes a színházat választani a hétköznapokon átnyúló, az ég felé mutató és lelkeket gyarapító kulturális élményként.

Zsadon Andrea rendező és Szolnoki Tibor játékmester megköszönte a színház vezetésének, az egész gárdának, hogy alkotópárosként újra bizalmat szavaztak nekik. Immár második alkalommal dolgozhattak együtt a soproni társulattal, s boldogok, mert az előadás olyan formában került színpadra, ahogy azt megálmodták, elképzelték. Őrizve az operett gyökekereit, szépségét, arisztokratikus légkörét a jelenben is érvényes, hiteles módon. Ezért pedig mindenki köszönetet és elismerést érdemel, aki részt vett ebben a nagy munkában.

Katona Imre az intézmény vezető dramaturgja azt hangsúlyozta, egy városi színház közszolgálati feladata, hogy hordozza, fel tudja mutatni a közönségnek a műfaji sokszínűséget és képes legyen egy nagyoperettet is megfelelő művészi színvonalon kiállítani, bemutatni. Mindez most optimálisan sikerült, s gratulált az egész stábnak.

Az előadás utáni fogadáson Savanyu Gergely színművész köszöntötte azokat, akik először játszottak együtt a soproni társulattal. A 63. színházi szezonját ünneplő Baranyi László egy verssel kedveskedett a vendégeknek.

A produkció szünetében nyílt meg az osztrák Gerhard Cervenka festőművész A természet az inspiráció leggazdagabb formája című kiállítása. A tárlatot Füzi Edit, a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Elmondta, a sokoldalú alkotó, színes egyéniség Bécsben él. Még az 1970-es években járt Délkelet-Ázsiában, Afrikában, beutazta Európát, tanult és tanított egyik kedvenc helyén, Olaszországban. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, nyert is díjakat, s nagy örömükre a Soproni Képzőművészeti Társaság tagjává vált. Gerhard Cervenkának és Szabó Katalinnak az érdeme, hogy 2016 óta megrendezhetik a nyári nemzetközi képzőművészeti táborukat.

A megnyitón elhangzott, az alkotó nem másolja a természetet, hanem láthatóvá teszi azt. Már a nagyapjától, aki festőművész volt azt tanulta, tisztelje a természetet, annak csodáit, értékeit, törvényeit, ez a legnagyobb, leggazdagabb inspiráció. Megteremtheti saját magában a természetet úgy, hogy azon keresztül mondja el, mit gondol a világról. Így tárulnak fel az ő érzései is. Ezt a filozófiát hordozzák képei.

A megnyitón S. Huszár Lilla és tanítványai muzsikáltak. A tárlat november 23-ig látható.

Nagy találkozás. A víg özvegy 2003-ban látható volt a soproni színpadon. Az akkori csapatból Szabó László, Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor, Simon Andrea és Betuker Botond játszik a mostani előadásban is