Hírek - 2019. október 16.Színházi klub és Táncfórum

A Soproni Táncfórum idei első rendezvénye a székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely Kiáltó szó című előadása lesz október 22-én este hat órakor a Petőfi Színházban. A koreográfia témája szorosan összefügg azokkal az értékekkel, törekvésekkel, gondolatokkal, amelyeket Márai Sándor is képviselt hazaszeretetről, indentitásról, helyünkről a világban. A színházi klubban ezekről a kérdésekről tartunk beszélgetést.

A Kiáltó szó című produkció  emléket állít Kós Károlynak, illetve a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelenlegi helyzetére reflektál. Az előadás a kalotaszegi népzene és a tánc eszközeivel ábrázolja az egy évszázados folyamatot, az első világháború előtti utolsó békés pillanattól a katonasorsokon át a következő évtizedek bomlasztó légköréig. 

Kós Károly magyar építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus volt,  aki Trianon után Erdélyt, Kalotaszeget választotta otthonának szellemében hirdetve az erdélyi értékeket, a magyarság önállóságát, megmaradását, jelenét és jövőjét.

A Kiáltó szó Kós Károly 1921-ben Zágoni Istvánnal és Paál Árpáddal közösen kiadott röpirata. "Kiáltom a célt: a magyarság nemzeti autonómiája" – hirdeti Kós Károly Kiáltó szó Erdély, Bánság, Kőrösvidék és Máramaros magyarságához! című kiáltványában. Az ötven oldalas röpirat megjelenése mérföldkő, ettől a pillanattól kezdődik a kisebbségi lét tudatos vállalása a háború után megnagyobbított Romániában.

Részlet az előadásból: