Hírek - 2019. október 15.Erkélyen énekel A víg özvegy

Meglepetésként a soproni színház erkélyén énekel A víg özvegy című nagyoperett jelmezbe öltözött stábja október 17-én (csütörtökön) délután 14 órakor. Aki arra jár találkozhat a darabot színpadra állító csapattal. A bemutatót október 19-én tartják a leghűségesebb város teátrumában. Ezzel az előadással nyílik meg a remény évada. A nagy érdeklődés miatt a produkciót november 15-én (pénteken) és november 16-án (szombaton) este hét órakor, november 17-én (vasárnap) pedig délután három órakor tekinthetik meg a nézők bérletszünetben.

A stáb nagyon kedveli a művet, nyáron a fertőrákosi barlangszínházban elsöprő sikerű sorozatot játszottak a produkcióból német nyelven. Most magyarul tekinthetik meg a nézők az előadást Zsadon Andrea Jászai-díjas művész rendezésében a Petőfi Színházban.

A produkcióban a műfaj sztárjai és nagyágyúi, kedvelt soproni művészei lépnek színpadra. Úgymint a Jászai-díjas Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely, Szupper Fanni. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész és Tassonyi Zsolt. A jelmeztervező Tóth Barna, a díszlet Bíró Nóra és Zsadon Andrea munkája.

Lehár Ferencnek, Sopron díszpolgárának egyik legnépszerűbb művéről, A víg özvegy című operettről annak idején még a Brodwayn is elismeréssel szóltak, filmfeldolgozások készültek belőle. A darabot 25 nyelvre fordították le, a világ szinte minden pontján játszották már. A zeneszerző kultikus műve több mint száz éve járja a diadalútját. A víg özvegy volt Lehár első nagy sikere, ezzel alapozta meg nemzetközi karrierjét. Bécsben 1905-ben, Budapesten pedig egy évvel később mutatták be a Magyar Színházban. Az első évtizedben négyszázszor, a magyar fővárosban százötvenszer játszották. Azóta az operett magyarországi útja töretlen.

Lehár halhatatlan, fülbemászó melódiái, a Villja-dal, a Bamba, bamba gyászvitéz, Grisette-dal-Kánkán, Csak a nő címűek remekül illeszkednek a műfajhoz hozzátartozó humorhoz, romantikához, szerelmi történethez. Glavari Hanna, a dúsgazdag özvegy hosszú évek múltán újra találkozik fiatalkori szerelmével, Danilovics Danilóval. A darab főcselekménye nem szól másról: mint, hogy egy kis ország "Ponteverdo" az anyagi csődtől megmeneküljön, ezért dúsgazdag honleányukat akarják hazacsábítani, remélve, vagyona kiút lehet a gazdasági összeomlástól.