Hírek - 2019. október 6.Zenta, 1697: csata rockba öntve

Az ifjúsági közönség október 7-től nyolc alkalommal láthatja a Zenta, 1697 című rockoperát a Soproni Petőfi Színházban. Szarka Gyula és Szálinger Balázs művében a műfaj kiemelkedő énekesei lépnek színpadra. Hangrobbanás várható a velünk élő történelemben! A darabot felnőtt bérletben decemberben tűzi műsorára a teátrum.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kívánt az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A produkcióban a Sopron Balett tagjai mellett vajdasági néptáncosok, soproni gyermekek vesznek részt. A koreográfus Demcsák Ottó. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező Húros Annamária. A fényterv Madarász János nevéhez fűződik. A rendező Pataki András.

A tavalyi zentai bemutató után idén emlékezetes nagy sikerrel, 1700 ünneplő néző előtt zajlott a rockopera nyári magyarországi premierje az esztergomi bazilika előtt. A darab augusztus 20-án Dunaszerdahelyen vendégeskedett a sportcsarnokban. A közönség felállva tapsolta a stábot.

Az előadás történelmi hátteréről, a világméretű csata Európát befolyásoló jelentőségéről, az esemény szereplőit foglalkoztató erkölcsi kérdésekről, a produkcióról, a műfajról, bőséges ismertetőt találnak honlapunkon ezen a linken: Mi az, hogy rockopera?

 

Az országos premier klipje: