Hírek - 2019. szeptember 20.Abigél bennünk él

A játék az egyetlen, ami komoly. Csak egy út van. Ha meghalok magammal viszem minden titkom, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám. Három mondat, egy utánozhatatlan írói pálya, no és persze Abigél titkai. Szabó Magda életútja előtt tisztelgett nagy sikerrel Piros Ildikó Kossuth-és Jászai-díjas, érdemes művész a Progress Sopron fesztivál kísérőprogramjaként. Mert, ahogy az esten elhangzott: "a világnak szüksége van Abigélre".

Az, hogy zsúfolásig megtelt a Liszt Ferenc Kulturális Központ Petőfi terme, jelezte: telitalálatnak bizonyult a színművésznő meghívása ezzel a műsorával. Piros Ildikó kötődik a soproni színházhoz, egy ideig játszott a teátrumban, emlékezetes szerepeket formálhatott meg. Most visszatért, nagy örömmel, s elhozta számára meghatározó, sorsfordító írónő, Szabó Magda, valamint Abigél megfejthetetlen titkait. Egy olyan összeállítás ez, amellyel két éve járja az országot. A színésznő játszott az írónő regényéből készült kultikus filmben, az Abigélben, ő alakította Zsuzsanna nővért, többször találkozott is Szabó Magdával. Talán nem véletlen, hogy úgy köszönt a nézőknek: "Jó estét, Isten áldásával!"

A felolvasó produkcióban az írónő életútjába, munkásságába nyerhettek bepillantás a nézők. Napló,- regény,-és interjúrészletek, visszaemlékezések, bejátszások, fényképek segítségével elevenedett meg egy irodalmi legenda. Felvillantak Szabó Magda sorsának meghatározó pillanatai, akiről három évesen egy jósnő azt mondta: olyan felnőtt lesz, aki történeteivel sokakat szórakoztat majd és hosszú ideig él.

Piros Ildikó nem életrajzi estet hozott Sopronba, hanem kiemelte azokat a fontos mérföldköveket a gyermekkortól, amelyek bemutatják, mennyire sokoldalú, bölcs, szenvedélyes, mélyen hazaszerető, Istenre figyelő, humoros, a világot, az emberi lelket fürkésző és ismerő volt Szabó Magda. Mozaikszerűen épültek fel a gondolatok a családról, szülőkről, a színház-és az irodalom szeretetéről, s a nagy szerelemről. Egymásra találás férjével, Szobotka Tiborral, akit egy vonaton látott meg. Később egy közös rádiós munka hozta össze őket. „....A szerelem ugyanis kiállást, mérhetetlen emberi tisztességet és lemondást követel”... "Nekem személyes ügyem Szobotka Tibor. Az irodalom köt össze a férjemmel..."

Természetesen nem maradt ki az előadásból az Abigél története, a film megszületésére való visszatekintés bejátszásokkal. A debreceni leánynevelőben eltöltött évek adták a regényötletet az írónőnek, aki a főszereplő Kőnig professzor alakját egyik tanáráról mintázta. A színművésznő Szabó Magda vallomásával megemlékezett a korán elhunyt főszereplőről, Szerencsi Éváról. Az, hogy mit jelent az embereknek ez a történet, valamint a kultuszfilm talán legjobban egy diáklány esszéje mutatta meg, amikor leírta az alkotás titkát takaró kulcsmondatot: " A világnak szüksége van Abigélre..."

Piros Ildikó megjelenítette Emerencet is, Az ajtó című másik Szabó Magda világsiker főhősét. Eközben nem csak az villant fel, milyen személyiség volt a legendás házvezetőnőjük-akit valójában Szőke Juliannának hívtak- de az is, az írónő milyen zseniálisan épített legendát, mitológiarendszert a családtagjaiból, környezetének erős személyiségeiből.  

Az est végén elhangzottak részletek a szintén legendássá vált Katalin utca című művéből.

Piros Ildikó ezzel az összeállítással nem szobrot emelt Szabó Magdának, hanem fölé emelve mutatta meg: Szabó Magda a mai napig megfejthetetlen. Bölcs tanítóként, irodalmi guruként igaz, örök mondatai, gondolatai, az élet, a sors igazságai útravalóként ott lehetnek a hétköznapokon. mindenkivel. Abigél titkaival együtt.

(V.R.)

Fotók: Pomezanski György