Hírek - 2019. szeptember 18.Nagykövetek vagyunk Felsődobszán!

A Soproni Petőfi Színház társulatát megválasztották Felsődobsza általános iskolája „Törj ki – te is lehetsz példakép!” országosan egyedülálló programjának nagykövetévé. Az elismerést a Sopron Balett tagjai vehették át, akik A csodatévő lány című táncjátékkal vendégeskedtek nagy sikerrel a borsodi település oktatási intézményében.  

A felsődobszai Bárczay Gábor Általános Iskolában a tanulók 95 százaléka hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, nagy többségében roma származású. Idén tavasszal nagyot gondoltak, és elindítottak egy programot, amely az országban egyedülálló volt. Levelet írtak színházaknak, intézményeknek, előadóknak, sportolóknak, osszák meg a gyerekekkel írásos, illetve videós üzenetben, hogyan is válhat az ember az élet bármely területén példaképpé. Az ötletgazda Czabányi Attila diákönkormányzatot segítő pedagógus, aki szerint egy fontos, jókor érkező mondat képes megfordítani sorsokat, és pozitív irányt mutatni. Így valósulhatnak meg az álmok.

A Soproni Petőfi Színház az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, és áprilisban a társulathoz kötődő főként cigány származású zenészekkel látogatott el Felsődobszára egy rendhagyó kiállítás a megnyitójára, amikor a beérkezett üzenetekből nyílt tárlat az iskolában. Ekkor Pataki András, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője felajánlotta, hogy A csodatévő lány című előadást elviszik a felsődobszai oktatási intézménybe még idén ősszel. 

Közben sorra nyújtották segítő kezüket népszerű emberek, teátrumok, sportegyesületek - a felsődobszai misszió közösségi üggyé vált. Így vendégeskedett az iskolában Őze Áron színművész, rendező, a Dunaújvárosi Kamaraszínház igazgatója, Völgyesi Gabriella énekesnő, Pietro, a Muzsika TV énekese. A diákok közül többen eljutottak a Pesti Magyar Színház Tündér Lala című előadására, mégpedig a kormányzat Minden gyermek juthasson el színházba! – szintén egyedülálló – programjának a keretében.  

A Sopron Balett pedig elvitte az Alekszej Batrakov koreográfiájával színre került A csodatévő lány című táncjátékát Felsődobszára szeptember 17-én. A leghűségesebb város teátrumának színházi nevelési programja keretében készült, a táncszínházi előadásba szervesen beleépített foglalkozást Németh Ervin dramaturg vezette.

Ezután meglepetésként az iskola és a diákság köszöneteként a csapat tagjai átvehették  a „Törj ki – Te is lehetsz példakép!” program nagykövete címet, melyet a Soproni Petőfi Színház társulata azzal érdemelt ki, hogy példaértékűen elsőként állt támogatólag, aktív segítőként, résztvevőként a kezdeményezés mellé. Az oktatási intézmény vezetése és a gyerekek is bíznak abban, hogy az együttműködés tovább folytatódik a soproni teátrummal.

Alekszej Batrakov és a Sopron Balett tagjai vehették át az előadás után a társulatnak szóló felsődobszai elismerést
A Te is lehetsz példakép! program nagykövete cím adományozó szövege