Hírek - 2019. szeptember 16.Progress: három Shakespeare-darab

Öt ország nyolc csoportjának a részvételével rendezik meg a Progress Sopron 2019. Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált szeptember 20. és 25. között a leghűségesebb városban. A második alkalommal életre hívott európai kitekintés nyújtó esemény versenyprogramjában Csehország, Szlovákia, Oroszország, Horvátország és Magyarország színjátszói vesznek részt. Érdekesség, hogy három Shakespeare műből készült adaptációt láthat a közönség a találkozón.

A programoknak a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, valamint a Soproni Petőfi Színház ad helyet. A nem hivatásos és amatőr színjátszás képviselői neves színházi szakemberekből álló zsűri előtt mérik össze tudásukat.

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának, valamint a soproni színháznak a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség.

A versenyprogram első előadása, A mostohalány szeptember 21-én délután három órakor a Liszt Központban tekinthető meg a prágai Divadlo Máj társulatának előadásában.

A fesztiválon látható darabok sora szeptember 22-én kettővel gyarapszik. Ugyancsak ezen a helyszínen este hat órakor a Macbeth szerepel a rendezvény műsorán. A moszkvai Foreign Language Centre csapata diákszínházi társulatként adja elő Shakespeare művét.

A  Soltis Lajos Színház Celldömölkről ezen a napon este fél nyolckor mutatkozik be a Soproni Petőfi Színházban, mégpedig ugyancsak egy Shakespeare feldolgozással, a Szentivánéji álommal.

A Progressen szeptember 23-án a Liszt Központban délután három órakor a Csetepaté című vidám produkciót adja elő két szlovák társulat, a Divadlo „A” és a Divadlo Shanti.

A Soproni Petőfi Színházban este fél kilenckor látható az Othello. Győri és inárcsi független társulatok, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat és a KB35 hozták létre ezt a Shakespeare művéből készült produkciót.


Szeptember 24-én délután három órakor a Soproni Petőfi Színházban a Bánatóceán című mozgásszínházi produkció tekinthető meg az oroszországi Szurgut városából érkező Tyeatr plasztyiki pantomimi „Grotyeszk” előadásában.

A Liszt Központban délután öt órakor szerepel a rendezvény műsorán a Pillangó.
A budapesti FAQ, a győri RÉV, valamint az inárcsi KB35 tagjaival karöltve készült monodrámát Balla Richárd játssza.

Ezután a Soproni Petőfi Színházban este nyolc órakor a zágrábi Ludus Teatar csapata egy valós eseményeken alapuló társadalmi drámát álmodott színpadra mozgás- és rítusszínházi formában Anka címmel.

A soproni fesztiválon úgynevezett off-programokat is láthat a közönség. A Progress megnyitója szeptember 20-án este fél nyolckor lesz a Liszt Központban. Előtte hat órakor Abigél titkai címmel Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész önálló estjét tekinthetik meg a nézők. A Liszt Központban este nyolc órakor rendezik meg a PROGJAZZ dzsesszkoncertet a magyar zenei élet kiválóságaival. Erre az alkalomra  két zenekar áll össze: Binder Károly (Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára) és Borbély Mihály (Kossuth- és Liszt-díjas szaxofonos) duója, valamint Varga Gábor dzsesszkvartettje, amelynek tagjai Jeszenszky György (dzsesszdobos, egyetemi tanár), Csuhaj-Barna Tibor (dzsesszbőgős, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára) Szaniszló Richárd (ütőhangszeres művész, vibrafon), Varga Gábor (zongoraművész).

Az Újvidéki Színház Danilo Kiš művéből készült Borisz Davidovics síremléke című több díjat is nyert és a kritikusok által a legmagasabb szinten emlegetett előadása szeptember 21-én a magyar dráma napján vendégeskedik a Soproni Petőfi Színházban.


A Sopron Balett A csodatévő lány című táncjátékkal képviseli a házigazdákat szeptember 23-án este hat órakor a Liszt Központban.

A Nemzeti Táncszínház színházi nevelési programjaként szeptember 24-én délben a Liszt Központban a Talpuk alatt című produkcióval kísérő rendezvényként szerepel a Progressen.

A fesztivál zárónapján szeptember 25-én délután kettő órakor Igaz történet alapján a Nemzeti Táncszínház színházi nevelési programja zajlik majd a Liszt Központban.

A találkozó másik nagyszabású kísérő előadása A félkegyelmű  este hat órakor lesz a Soproni Petőfi Színházban. A Komáromi Jókai Színház produkciója Dosztojevszkij híres regényéből készült.

A Progress díjkiosztó gáláját este kilenc órakor tartják a Liszt Központban A Local Vintage Company közreműködésével.

A rendezvény alatt Gennagyij Bogdanov (a Mejerhold-féle biomechanika tanára) műhelymunkát tart.

Ízelítő a műsorból fotókkal:

Macbeth-Szeptember 22.
Szentivánéji álom - Szeptember 22.
Othello - Szeptember 23.
Borisz Davidovics síremléke - Az újvédéki színház az elmúlt évad legjobb előadását hozza Sopronba- Szeptember 21.
A félkegyelmű a Komáromi Jókai Színházból érkezik - Igazi színházi csemege a közönségnek-Szeptember 25.
Pillangó-Szeptember 24.
A mostohalány - Szeptember 21.
A csodatévő lány - Szeptember 23.