Hírek - 2019. szeptember 14.Titkok a kulisszák mögött

Miért nem szabad fütyülni a színházban, mi is az a zsöllye, hol ül a súgó? Újra a kulisszajárás bizonyult a legnépszerűbb programnak a Soproni Petőfi Színház nyílt napján. Több százan látogattak el az egész napos rendezvényre, kicsik és nagyok remekül szórakoztak a már hagyományos eseményen.

Már délelőtt a Mesesarokban érződött, hogy a közönség nagyon megkedvelte a nyílt napot, amikor nem csak a kulisszák mögé tekinthetnek be, hanem számtalan program várja a családokat. Molnár Anikó, Szőcs Erika és Ács Tamás színművészek a legkisebbeknek nagyon jó hangulatban meséltek, együtt játszottak velük, miközben kakaót és süteményt kaptak a gyerekek.

Ezzel egyidőben folyamatosan, fél órás váltásokban indultak a csoportok, hogy a nézők bejárják pincétől a padlásig a színházat. Savanyu Gergely színművész, Kovács Ferenc műszaki vezető és Németh Ervin dramaturg mesélt az épületről, a városi színjátszás történetéről, arról, hogyan készülnek az előadások, milyen titkokat rejt a kulisszák világa. Így az érdeklődők  azt is megtudhatták, azért tilos a színházban fütyülni, mert egykoron ezzel jelezték a dolgozók, ha tűz keletkezett az épületben. A vastaps szó pedig összefüggésbe hozható a színpad feletti vasfügönnyel, ami a lángok terjedését akadályozza a színházakban. Amikor ezt régen leeresztették, a taps tovább szólt, akkor kinyitottak a közepén egy ajtót, s azon kilépve hajolt meg újra a színész, s ez addig tartott, míg az ünneplés.

A nézők a nyílt napon betekinthettek a soproni teátrum színházi nevelési programjába. Németh Ervin dramaturg A csodatévő lány című táncjáték történetén keresztül mutatta be, hogyan zajlanak ezek a foglalkozások az iskolákban, miként ismertetik meg élményszerűen a tánc-és a mozgás formanyelvét a diáksággal. A Sopron Balett előadása nagy sikert aratott nem csak a fiatal, hanem a felnőtt közönség körében is.

A jelmeztárban Farkas Tamás színművész beszélt a ruhák, a kosztümök világáról, s színházi történeteket mesélt olyan nagy dívákról, mint Moldován Stefánia, Neményi Lili, Gábor Zsazsa. Az érdeklődőket a jelmez raktárban a színházi háttérben dolgozók beavatták abba, hogyan zajlik egy villámöltözés a takarásban. Az Aida című musicalben az Amnerist alakító Füredi Nikolett például rekordsebességgel döntette meg tavaly a gyors öltözések csúcsát, mert tízszer cserélt ruhát a produkcióban, háromszor mindössze 45-50 másodperc állt a rendelkezésére, hogy jelmezt váltson. Hárman segédkeztek neki ebben.

A költészet, az irodalom kedvelői jöttek el a délutáni különleges színházi eseményre. A soproni társulat színművészei - Molnár Anikó, Simon Andrea, Papp Attila, Ács Tamás, Szőcs Erika, Major Zsolt, Marosszéki Tamás  - kedvenc verseiket mondták el a közönségnek. Dzsida Jenő, József Attila, Bella István, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, Szabó Lőrinc, Király Gábor, Sarkadi Imre népszerű sorai mellett vidám népballadák is elhangzottak. Szélyes Ferenc színművész ezután pedig zsíros kenyér és fröccs partyra invitálta a a nézőket.

A rendezvényt este a Peer Gynt című készülő előadás zenekarának rögtönzött bemutatója zárta. Varga Gábor, Kónyai Flórián és Sárközi Gábor népszerű magyar népdalok témáit, motívumait előtérbe helyezve improvizált. Megidézték Kodály Zoltán, Bartók Béla szellemiségét. A közönség nagy tapssal jutalmazta a nyílt nap végét jelentő produkciót.

Nagyon népszerű volt az Instagram-emlékfotózás
A kulisszajárás újra a legkeresettebb programnak bizonyult
Savanyu Gergely is vezetett csoportokat
Miért nem szabad fütyülni a színházban? Ezt is megtudták az érdeklődők
Kovács Ferenc műszaki vezető izgalmas technikai titkokat osztott meg a közönséggel
Molnár Anikó a Mesesarokban
Ács Tamás A három nyúl című mesét is elmondta a gyerekeknek
Molnár Anikó és Szőcs Erika
Kicsik és nagyok együtt a Mesesarokban
A jelmeztár kincsei között kedveltek voltak a kalapok
Ilyen egy színpadi ruha
A gyerekek is nagyon szeretik a jelmeztár látogatásokat
Farkas Tamás színházi történeteket mesélt
Sokan jöttek el A csodatévő lány táncjátékra
A szereplőket tulajdonságaik szerint jellemezni kellett a közönségnek, mégpedig a koreográfia alapján
Mit fejez ki egy mozdulat, egy tekintet?
A tánc-és a mozgás formanyelvébe pillanthattak be a nézők egy különleges történet segítségével
Németh Ervin
A költészet, az irodalom kedvelői délután töltötték meg az épületet
Pataki András köszöntötte a nézőket
Szőcs Erika
Papp Attila
Molnár Anikó
Ács Tamás
Simon Andrea
Major Zsolt
Marosszéki Tamás
Szélyes Ferenc
Érkeznek a zsíros kenyerek
Kónyai Flórián, Varga Gábor, Sárközi Gábor