Hírek - 2019. szeptember 11.A csodatévő lány visszatér

A színházi nyílt napon szeptember 14-én délután három órakor láthatják a nézők A csodatévő lány című táncjátékot. A leghűségesebb város teátrumának színházi nevelési programjához tartozó produkciót Alekszej Batrakov rendezte, a foglalkozásvezető Németh Ervin. A Sopron Balett előadása szeptember 17-én országosan is egyedülálló kezdeményezés és misszió vendégeként egy borsodi kis település, Felsődobsza általános iskolájában tekinthető meg.

Az előadás a tudás erejébe vetett hitről, a másik ember iránti tiszteletről és figyelemről, az okos szeretetről, az együttérzés hatalmáról szól. A történet szerint Helen fogyatékkal élő kislány, aki másfél éves korában egy betegség következtében elveszti látását és hallását. Semmiféle kommunikációra nem képes a környezetével. A kétségbeesett szülők új nevelőnőt fogadnak mellé, aki iszonyatosan kemény munkával, hihetetlen akaraterővel és következetességgel megtanítja Helent a legelemibb szabályokra, s arra, hogy érzelmeit ki tudja fejezni.

A soproni teátrum Németh Ervin dramaturg vezetésével az országban az elsők között indította el nagy sikerű színházi nevelési programját hét éve. Ez találkozott a pedagógusok és a diákság igényeivel. Ebben az évadban a tánc formanyelvének megismertetését, megértését helyezték előtérbe, mert az a tapasztalatuk, hogy ezzel a műfajjal nehezebben boldogul a mai generáció, sőt, még a felnőttek is.

Alekszej Batrakov 12 évvel ezelőtt Moszkvában egy továbbképzés vizsgaanyagaként foglalkozott a történettel, amelyből A kismadár címmel film is készült. Már ekkor érdekelte, miként lehetne a tánc nyelvén a legplasztikusabban ábrázolni a főszereplő lány, Helen sorsát. Ő klasszikus alapokra épülő, modern elemeket is tartalmazó koreográfiát készített az előadáshoz.

A csodatévő lány áprilisban kezdte meg táncát Kópházán, majd Harkán, Bőn, Sopronhorpácson, Mezőörsön, Nagycenken, Győrben, valamint Sopronban is látható volt a produkció és a hozzá kapcsolódó foglalkozás. Nyár elején júniusban a győri tankerület Erzsébet táboraiban nyolc nap alatt 16-szor mutatta be a Sopron Balett az előadást. 

A nyílt nap után egy különleges bemutatkozás is vár a táncosokra szeptember 17-én. A soproni színház az országban az elsők között csatlakozott egy borsodi kis település, Felsődobsza iskolájának „Törj ki – Te is lehetsz példakép!” egyedülálló kezdeményezéséhez. Ennek keretében a színészek, alkotók írásos és videós üzeneteket küldtek a gyerekeknek, a leghűségesebb város teátrumához kötődő főként cigány származású zenészek pedig műsort adtak a diákoknak egy rendhagyó kiállítás megnyitóján. Ekkor Pataki András, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője felajánlotta, hogy  A csodatévő lány előadást elviszik a felsődobszai oktatási intézménybe. A Bárczay Gábor Általános Iskolában a tanulók 95 százaléka hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű, nagy többségben roma származású. A településen megközelítőleg ezren élnek.

Tudósításunk a felsődobszai küldetésről ezen a linken:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1231-torj-ki!-a-felsodobszai-kuldetes.html