Hírek - 2019. augusztus 14.Főpróba esőcseppekkel

Esőcseppek mellett megtartották a jelmezes főpróbáját a Zenta, 1697. című rockoperának az esztergomi bazilika előtt. A magyarországi bemutató augusztus 14-én este kilenc órakor lesz. Az előadást ingyen tekinthetik meg a nézők. Pomezanski György werkfotói kedd estéről és tudósítás az M5 csatornán.

A főpróbán mindenki nagyon koncentráltan dolgozott. A bazilika előtti hatalmas teret és a három részre osztott színpadot kell teljesen bejátszania a stábnak. A Sopron Balett és a vajdasági táncosok mellett esztergomi gyerekek is részt vesznek az előadásban és a közönség mellettük még artistákat láthat a színpadon.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra tavaly Zentán, a város napján. 

A kedd esti próbára eljött Szarka Gyula, ő is nagy izgalommal várja a szerda esti premiert, csakúgy, mint az egész csapat. 

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária. A fényterv Madarász János nevéhez fűződik.

A zentai csatáról szóló produkció az esztergomi bemutató után augusztus 20-án felvidéki ünnepi darabként a dunaszerdahelyi sportcsarnokban látható, ősztől  pedig a soproni színház műsorán szerepel az előadás.

Tudósítás az M5 csatornán a készülő előadásról 4 perc 50 másodperctől: 

https://www.mediaklikk.hu/video/m5-hirado-2019-08-13-i-adas/

 

Fotók: Pomezanski György