Hírek - 2019. augusztus 13.Zenta: próbák Esztergomban

Európa harmadik legnagyobb temploma, az esztergomi bazilika előtt mutatják be Magyarországon először a Zenta, 1697. című rockoperát szerdán este. A stáb hatalmas izgalommal, hegyeket mozgató energiákkal készül a premierre. Rengeteg néző várható az ingyenes előadásra, korlátozott számban már csak álló helyeket tudnak biztosítani a szervezők. A próbán jártunk.

Óriási, három részből álló színpad, monumentális díszletként pedig a háttérben a bazilika kivilágítva, nem akármilyen látványt nyújt ez a nézőknek és a szereplőkre is hatást gyakorol az atmoszféra. Sopronban az elmúlt hetekben gyakorolt a stáb, most  pedig a hazai bemutató előtt a hatalmas, esztergomi térben próbál a csapat megküzdve a hőséggel. 

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra. A produkció koreográfusa Demcsák Ottó, aki a Sopron Balett tagjai mellett 12 vajdasági néptáncossal dolgozik együtt.

Horányi Lászlónak, az Esztergomi Várszínház igazgatójának egyik nagy álma valósul meg azzal, hogy ezen a történelmi helyszínen - ahol a hagyomány szerint megszületett István király, s itt is élt Bakócz Tamás esztergomi érsek, akinek komoly esélyé volt a pápaválasztáson - kettő nagy, életünket, kultúránkat, gyökereinket, történelmünket meghatározó témákat feldolgozó nemzetközi szintű előadás látható idén nyáron. A Zenta, 1697. rockopera után a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiójának országos turnéja is Esztergomból indul.

A zentai csatáról szóló produkció az esztergomi bemutató után augusztus 20-án felvidéki ünnepi darabként a dunaszerdahelyi sportcsarnokban látható, ősztől  pedig a soproni színház műsorán szerepel az előadás.

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária. A fényterv Madarász János nevéhez fűződik.