Hírek - 2019. augusztus 9.Zenta: határtalan érdeklődés

Történelmi csatára készül egy történelmi helyszínen a Zenta, 1697. rockopera stábja a soproni teátrumban. Az országos bemutató az esztergomi bazilika előtt lesz augusztus 14-én. A próbákon ott ült a nézőtéren a két szerző, Szarka Gyula és Szálinger Balázs. A jövő heti ingyenes premierre nagy az érdeklődés, már csak állóhelyeket tudnak a szervezők kínálni. A Felvidékről, valamint a Vajdaságból több busz érkezik az előadásra. Pomezanski György fotói a próbákról.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra.

A produkció koreográfusa Demcsák Ottó, aki a Sopron Balett tagjai mellett 12 vajdasági néptáncossal dolgozik együtt. Ők az őszi soproni előadásokban is részt vesznek.

- Izgalmas munka és kihívás, hogy a néptáncosok is át tudják venni azt a technikai szintet, amit a Sopron Balett képvisel. Olyan mozgásvilág létrehozására törekedtünk, amely hatásmechanizmusában mozaikszerűen erősíti a dalokat. A néptánc és a moderntánc elemeit vegyítettük, hogy ez a színes formavilág adja meg mozgásban az előadás dramaturgiáját, s a színészeknek is egységesen kell így a koreográfiákhoz kapcsolódni - mondta Demcsák Ottó.

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária. A fényterv Madarász János nevéhez fűződik.

Az esztergomi bemutató után augusztus 20-án a dunaszerdahelyi sportcsarnokban látható még az előadás, amely ősztől a soproni színház műsorán szerepel.

 

Békefi Viktória, Vastag Tamás, Savanyu Gergely
Stéphanie Schlesser
Nagy Gábor, Savanyu Gergely, Vastag Tamás
Wischer Johann
Wischer Johann és Demeter Helga
Papp Attila
Békefi Viktória és Vastag Tamás
Szomor György, Wischer Johann és a táncosok
Szomor György és Wischer Johann
Papp Attila és Demeter Helga
Fotók: Pomezanski György