Hírek - 2019. szeptember 10.Közönségdíjas előadás érkezik!

Fesztiválsikerek és díjak után igazi nézői csemegeként a soproni teátrumban látható Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij A félkegyelmű című drámájából készült nagy hatású előadás a komáromi Jókai Színház vendégjátékaként szeptember 25-én (szerdán) este hat órakor. A produkcióit tavaly Kisvárdán a közönség elismeréssel jutalmazta, idén pedig a budapesti Nemzetibe, a MITEM-re (Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó) kaptak meghívást.

Megrendezik a Progress Sopron 2019. Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált szeptember 20. és 25. között a leghűségesebb városban. A találkozó kísérő rendezvényeként tekinthető meg a komáromi társulattól A félkegyelmű, amely Dosztojevszkij egyik legnagyobb hatású, önéletrajzi ihletésű regényéből készült előadás.

Főhőse Miskin herceg a tisztaságot hordozó lelkével, nem az anyagi központú világra való jellemével, jóságával gúny tárgya. Egy romlott, élvhajhász és pénzsóvár világban ha valaki tisztességes és emberi módon él, megbélyegzik. Félkegyelmű – mondják Miskin hercegre. S bár kikacagják a herceg jóságát és naivitását, az a krisztusi magatartás, különös erővel bír. Megváltható-e még az ember? – kérdezi az író. A krisztusi szeretet utat talál-e a romlottság útvesztőjében? Vagy csak egy sóhaj, gúnyos kacagás, legyintés a válasz?

A félkegyelmű című előadás 2018 júliusában a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján a verseny közönségdíját, Bandor Éva, a társulat Jászai Mari-díjas színésznője pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat nyerte el Lizaveta Jepancsina megformálásáért.

Szereplők:

Lev Nyikolajevics Miskin herceg – SZABÓ VIKTOR
Nasztaszja Filipovna Baraskova – HOLOCSY KATALIN
Parfjon Szemjonovics Rogozsi – TÓTH TIBOR
Afanaszij Ivanovics Tockij – MOKOS ATTILA
Ivan Fjodorovics Jepancsin tábornok – HORÁNYI LÁSZLÓ
Lizaveta Prokofjevna Jepancsina – BANDOR ÉVA
Aglaja, a lánya – BÁRDOS JUDIT
Alexandra, a lánya – JÓKAI ÁGI
Gavrila Ardalionovics Ivolgin (Gánya) – TÓTH KÁROLY
Ivolgin tábornok, Gánya apja – ROPOG JÓZSEF
Nyina Alekszandrovna Ivolgina, Gánya anyja – HOLOCSY KRISZTINA
Varja – DRÁGA DIÁNA
Lebegyev – OLASZ ISTVÁN
Ferdyscsenko – CULKA OTTÓ
Jevgenyij Pavlovics Radomszki – BÉHR MÁRTON
Darja Alekszejevna – BALASKÓ EDIT
Ptycin – BERNÁTH TAMÁS
Fjodor – NÉMETH ISTVÁN

Rendező – MARTIN HUBA
 

Fotók: Komáromi Jókai Színház