Hírek - 2019. szeptember 9.Az évad előadása Sopronban!

Olyan produkció, amely előtt nagy kritikusok hajtottak fejet hazai és nemzetközi szinten, fesztiválok közönsége állva tapsolt. Az elmúlt évadok legjobb, egyik legtöbb díjat nyert, legnagyobb sikerű, felkavaró erejű 95 perces előadása, a Danilo Kiš művéből készült Borisz Davidovics síremléke című színdarab érkezik Újvidékről a Soproni Petőfi Színházba szeptember 21-én (szombaton) este hat órakor a magyar dráma napjának tiszteletére.

Megrendezik a Progress Sopron 2019. Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált szeptember 20. és 25. között a leghűségesebb városban. A találkozó kísérő rendezvényei közül kiemelkedik az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadásának a meghívása. A produkciót tarolt az elmúlt évadokban a fesztiválokon. Korábban a POSZT-on (Pécsi Országos Színházi Találkozó) a legjobb társulati összjátékért vehettek át elismerést és megkapták a legjobb zene díját is, amely Marjan Nećak nevéhet fűződik. A Magyar Színházak  Kisvárdai Fesztiválján elnyerték a legjobb előadás díját, s itt a legjobb férfi főszereplő, Mészáros Árpád is az ő társulatokhoz tartozott.  A magyar kritikusok díjátadóján szintén a legjobb előadásért jutalmazták a produkciót. Részt vettek a rangos, huszadik alkalommal megrendezett kazahsztáni SAMGAU Fesztiválon, ahová a régió legjobb színházait hívták meg Kazahsztánból, Oroszországból, Üzbegisztánból, Tadzsikisztánból, Türkmenisztánból. Egyedüli európai társulatként az Újvidéki Színház képviseltette magát ott ezzel a darabbal. Itt elnyerték Asztana város különdíját.

A Borisz Davidovics síremléke a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb kötetének számít. Először az újvidéki Fórum Kiadónál jelent meg magyarul 1976-ban, és bár nálunk tiltott gyümölcsnek, a közkönyvtárak zárolt anyagának nyilvánították, nagyon hamar elterjedt a híre. Ez a könyv vezette be Kis nevét a világirodalomba.

Az újvidéki előadás rendezője Alekszandar Popovszki, a novellát Verebes Ernő adaptálta színpadra. A történet Borisz Davidovicsról egy talán nem létező forradalmár szól, akinek jelképes  sírja előtt megelevenedik megfoghatatlan személye, megragadhatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait. A produkció egyszerre lélekbe ható és szórakoztató. Néha megrendítően költői, máskor viszont szenvedélyes vagy épp humoros. A történelmi iróniája felkavaró, sokkoló és mulatságos is egyben.

 

Szereplők:

Crnkovity Gabriella / Figura Terézia
Elor Emina
Ferenc Ágota
Giricz Attila
Gombos Dániel
Huszta Dániel
Kőrösi István
Krizsán Szilvia
László Judit
Mészáros Árpád
Német Attila
Pongó Gábor
Sirmer Zoltán

Adaptáció: Verebes Ernő, m. v.
Zene: Marjan Nećak, m. v.
Koreográfia: Ista Stepanov, m. v.
Díszlet: Alekszandar Popovszki, m. v.
Jelmez: Snežana Pešić Rajić, m. v.
Fény: Majoros Róbert
Hang: Bíró Tibor
Súgó, ügyelő: Bíró Alekszandra
Fotó: Srđan Doroški
Rendezte: Alekszandar Popovszki, m. v.

 

Fotók az előadásból:

Forrás: Újvidéki Színház