Hírek - 2019. augusztus 2.Zenta: hűség, hazaszeretet

Világtörténelmi jelentőségű eseményt dolgoz fel a Zenta, 1697. rockopera. Az előadás olyan értékek megtartására hívja fel a figyelmet, s közvetíti azokat, amelyekre ma nagy a szükség. Köztük van a hűség, a hazaszeretet és az adott szó igazsága - mondta Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója annak kapcsán, hogy a Duna kapujában, a bazilika előtt tartják a mű magyarországi bemutatóját augusztus 14-én sztárénekesek közreműködésével.

Már próbálják a leghűségesebb város teátrumában Szarka Gyula és Szálinger Balázs művét, melyet Pataki András állít színpadra. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház összefogásával készült darab ősbemutatóját tavaly tartották Zentán, a város napján óriási, kitörő, katarzisba hajló sikerrel. A hazai premier az esztergomi bazilika előtt lesz, ingyenes előadásként, majd augusztus 20-án ünnepi programként a dunaszerdahelyi sportcsarnokban is vendégeskedik a rockopera stábja. Sopronban felnőtt és középiskolás bérletben látható a műfaj ismert előadóit felvonultató produkció.  

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A Sopron Balett tagjai, valamint vajdasági néptáncosok is részt vesznek majd a nyári előadásokban. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária.

A rockopera  tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Pataki András rendező szándéka szerint az előadás nem történetet mesél klasszikusan, hanem állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol a dalok, a zene segítségével, markáns szövegekkel, hasonlóan az operákhoz. Megjelennek a történelmi figurák és bekerült egy fikciós szerelmi szál a rockoperába. Ahogy fogalmazott: ez a rockopera a nemzeti identitásról, történelmünk sorsfordító pillanatairól szól fontos üzenettel, s az esztergomi bazilika előtti hazai bemutató ezt még jobban megerősíti.