Hírek - 2019. július 25.Valahol Európában: Sztehlo Gábor nyomában

Megemlékezést tart Sztehlo Gábor, a gyermekmentő evangélikus lelkész, egykori soproni diák, a magyar Örömváros megalapítója tiszteletére a leghűségesebb város társulata a Valahol Európában című musical bemutatója előtt július 26-án (pénteken) este hét órakor a Fertőrákosi Barlangszínházban.

Soproni gyökerekkel rendelkezik az eredeti 1947-ben készült Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzett azonos című film. A forgatókönyv alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. Ez az árvaház társadalmi, vallási, nemzetiségre való tekintet nélkül sok száz gyermeknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették családjukat, szüleiket, a fedelet a fejük felől. A lakók a Gaudiopolison belül saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül és mindenkire vonatkozó törvényeket írtak.

Érdekesség, hogy a gyerekek nem csak tanultak, ők építették az iskolát és a sportpályát, műhelyekben dolgoztak és gazdálkodtak, saját pénzük volt, amelynek árfolyamát a villamosjegyhez kötötték, sőt, lapot is kiadtak. A  Gaudiopolisnak olyan  polgárai voltak annak idején, mint Horváth Ádám rendező, Orbán Ottó költő, Sárközi Mátyás irodalmár.

A legendás filmben több olyan gyermek szerepelt, akik valójában a Gaudiopolisból jöttek, a történet főhőse, Simon Péter pedig Sztehlo Gábor alakját idézi meg.

A híres gyermekköztársaság létrehozója a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium egykori diákja volt, ide járt iskolába. Az intézmény májusban emléktáblát avatott a tiszteletére, a soproni társulat pedig a Fertőrákosi Barlangszínházban annál a falnál, ahol a háborúban kivégzések zajlottak - s lehet, hogy valamelyik árvának a szülei haltak meg - megemlékezést tart a bemutató előtt.

Sztehlo Gábor 1600 gyermeket mentett meg a vészkorszakban, ezért 1972-ben a Világ Igaza kitüntető címet kapta meg Izrael államtól.