Hírek - 2019. július 21.Valahol Európában: övék itt a tér!

Életre szóló élményként vették birtokba a Fertőrákosi Barlangszínház színpadát azok a gyerekek, akik szerepelnek a Valahol Európában című produkcióban. A soproni teátrum után a próbák egy jóval nagyobb térben zajlanak, Halasi Imre rendező több technikai, díszletmozgatási változást kért a műszaktól, hogy ezen a játszóhelyen is hatásos, látványos előadás születhessen. A musical bemutatója július 26-án lesz. Werkfotók és kulisszahírek.

A barlangszínházi légkör teljesen lenyűgözte a gyerekeket, akiktől az eddigieknél is nagyobb fegyelmet, koncentrációt, türelmet kért a rendező és a koreográfus Gyenes Ildikó. Az ő munkáját Szalai Dóra segítette az egész próbafolyamat alatt.

Részt vesz a barlangszínházi próbákon a magyar színházi világ élő legendája, ügyelője, történelmi szemtanúja, Kadelka László, aki a Blaha Lujza téri Nemzeti Színház felrobbantása előtt húzta össze utoljára a függönyt az épületben, míg a jelenlegi Nemzeti Színházban ő húzta fel először azt. Tapasztalata, jó tanácsai is erősítik a produkciót. 

Az alkotók tudják, hiszen így készültek erre a bemutatóra: a lényegesebb nagyobb térben más a színészek, szereplők mozgási sebessége, néhol gyorsabban, máskor meg lassabban kell átérni a színpad egyik végéről a másikra a zene ütemére. A forgószínpadon sem könnyű megállni, tartani a koreográfiát, így a gyerekek úgy érezhetik, hogy szinte egy új előadás születik velük. Ami a játszóhely sajátosságai miatt némiképp igaz. A népes, 31 tagú gyermekcsapatot a felnőtt szereplők nagy szeretettel, figyelemmel segítik és együtt számolják vissza a napokat a premierig.

A nyári öt barlangszínházi előadásra minden jegy elfogyott, zsúfolásig megtelt nézőzőtér előtt kerül színpadra a Soproni Petőfi Színház új bemutatója, amely ősztől szerepel a kőszínház műsorán. 

A rendező a Jászai-díjas, érdemes művész Halasi Imre, a koreográfus Gyenes Ildikó, akinek asszisztensként Szalai Dóra segít. A népes, 31 tagból álló gyermek csapattal együtt játszik a Simon Pétert alakító Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész. Hosszú szerepében Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra. A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely lesz. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, Önkéntes Marosszéki Tamás.

A produkcióban rész vesz még: Simon Andrea, Szalai Dóra, Szupper Fanni, Szénási-Rovó Diána, Vida-Veres Imola, Majnovics Vera, Schiberna Katalin, Weisinger Hajni, Kiss Noró, Betuker Botond, Szabó László és Szarka Róbert.

A korrepetítor Sárdy Barbara, a díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

(A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra. A zeneszerző Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája)

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján. A film 2000-ben bekerült minden idők 12 legjobb magyar alkotása közé.
 

Halasi Imre rendező
Kadelka László szavára mindenki figyel
Simon Andrea precízen mindent feljegyez, hogy zökkenőmentes előadás születhessen
Kiss Noró, a színház új ügyelője és Gyenes Ildikó koreográfus
Gyenes Ildikó és a gyerekek
Mindenkitől fegyelmet és figyelmet kért a rendező
Szinte egy új előadás születik a játszóhely nagysága és sajátossága miatt
A gyerekek egymásnak is drukkoltak a nézőtérről
Jelenetre várakozva
Izgalommal várja mindenki a bemutatót
Rövidesen premier, övék is a színpad
Startra készül a stáb, az összes jegy elfogyott a nyári előadásokra
Savanyu Gergely ezúttal negatív szerepet formál meg
Koncentrációt igényel minden mozdulat és dal a színpadon
Gyenes Ildikó és Papp Attila is sokat segít mindenkinek
Szalai Dóra a koreográfus asszisztens egyeztet Simon Andreával, a rendezőasszisztenssel