Hírek - 2019. július 19.A szegények angyala

Globális példakép. Ezt mondta róla Ferenc pápa, amikor szentté avatta. Cselekedetei legendásak. Jelkép, igazodási pont az emberi tartásról, a szolidaritásról, hogy kiálljunk másokért, és segítsünk másokon. A Kiálts a szeretetért! musical Kalkuttai Teréz anyáról szól, aki megkapta a Nobel-békedíjat. A soproni színház látványosnak ígérkező produkciójának főszereplője Füredi Nikolett lesz, a rendező Radó Denise. Az előadást a remény évadának tavaszi bemutatójaként tűzi műsorára a teátrum. Érdekességek a szegények angyaláról.

A Rock és Musical Színház 2005. novemberében mutatta be Kemény Gábor, Kocsák Tibor, Baróthy Péter és Miklós Tibor alkotását, a Kiálts a szeretetért! című produkciót. A Teréz anya életéről szóló musical szerzőnégyese egy nagy hatású, világot megmozgató személyiségről, a szeretet, a remény, a hit, a szolgálat lángjának a szimbólumáról készített mindenki számára üzenettel bíró művet.  A darabban megjelenő szereplők olyanok, akik kivétel nélkül fontosak voltak a Szeretet Misszionáriusai alapítójának életében.

A mű édesapja temetésének napjától követi végig Gonxha Bojaxhiu – később Teréz nővér, majd Teréz Anya – életét, egészen a halála napjáig. A színpadon megelevenedik, hogyan vált az elesettek, nyomorgók, haldoklók támaszává, látható áldozatos munkájának eredménye a nyomornegyedekben, a Tiszta Szív Háza, majd az egyházon belül egy új rend, a Szeretet Misszionáriusai megalapításáért folytatott kitartó küzdelme. Felvillan miként mentett gyermekeket a háborús Beirutban, s halljuk a Nobel-díj átvételét követő oslói beszédét.

Teréz anya pártfogoltjai érdekében rendkívül határozott tudott lenni. Amikor a Vatikánban a pápa fogadta, arra kérte, hogy a Szentszék javainak egy részét a szegények között ossza fel, az egyházfőtől kapott gépkocsit elárverezte, a pénzt jótékony célra fordította. Többször találkozott Lady Dianaval, aki szintén szívén viselte a szegények, elesettek sorsát, Bill Clinton pedig az Egyesült Államok díszpolgárává avatta. Magyarországon kétszer is járt, 1986-ban és 1989-ben, amikor is részt vett budapesti rendjének házalapításán. Érdekesség, hogy első magyarországi látogatása alkalmából Teréz anya elment a máriaremetei kegytemplomba és a Szent István-bazilikába, s felkereste a vak és mozgáskorlátozott gyerekek Szent Anna Otthonát. A nap végén fiatalok várták gitáros szerenáddal.

Nagyon nyitott egyéniségként a médiát is tudatosan használta arra, hogy felhívja a figyelmet a szegénységre, a nyomorra, az elesettek segítésre. Ő mondta erről rendtársainak: "Egy betű - egy lélek"....

Halálakor három napos nemzeti gyászt rendeltek el Indiában, egy nem keresztény országban. Az indiai állam által rendezett búcsúztatásán egymillió ember vett részt. Már halála után két héttel felállították szobrát rendjének háza előtt. II. János Pál pápa 2003-ban negyedmillió zarándok jelenlétében boldoggá avatta. Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre 2012 decemberében Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának napját, szeptember 5-ét a jótékonyság világnapjává nyilvánította.

A szegények angyalaként emlegetett Teréz anya életéről szóló soproni előadás szellemiségével, üzenetével célként kapcsolódik ahhoz, hogy 2020. szeptemberében Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.