Hírek - 2019. június 27. Kultúra Pont Neked Savanyu Gergellyel

A Kultúra Pont Neked című televíziós ajánlóműsorunk vendége nyári állandó házigazdánk, Savanyu Gergely, a Petőfi Színház népszerű színművésze. Ő hívja fel a figyelmet személyes gondolatokkal, élményekkel, történetekkel, váratlan interjúkkal a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. júliusi programjaira.

A Soproni Ünnepi Hetek  kínálatból kiemelkedik  a SopronClassic, amikor is  a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban és barlangszínházban. A zárást július 6-án a tavaly nagy sikerrel elindított Soproni Kórusünneppel teszik felejthetetlenné. Bognár László, az egyik főszervező avatja be a nézőket, mi is vár rájuk a nagy találkozás keretében. 

Az idei eseményen összesen 14 soproni és környéki, magyar és osztrák kórust hallhatnak azok, akik július 6-án délután a belvárosba látogatnak. 

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is lesz Late Night Classix elnevezésű késő estébe nyúló koncert a Liszt Ferenc Kulturális Központ kávézójában. Ennek keretében fiatal soproni zenészek lépnek fel, erről is beszél Kóczán Péter, akitől megtudtuk: a Soproni Szimfonikusok kamarazenekara Ötórai hangolója júniusban, júliusban és augusztusban is várja a közönséget a barlangszínházban.

Puccini Bohémélet című operája július 5-én este nyolc órakor, Mozart Figaro házassága című klasszikusa július 6-án szintén nyolc órakor látható a Fertőrákosi Barlangszínházban. Az előadásokat Oberfrank Péter, Liszt-díjas, érdemes művész, karmester, zongoraművész, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője ajánlja a közönség figyelmébe

Készül a Valahol Európában musical a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató július 26-án lesz a fertőrákosi barlangszínházban. Papp Attilával beszélget a produkcióról Savanyu Gergely, mindketten nagyon népes gyermekcsapattal játszanak együtt.  

Az előadásban Simon Pétert Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész alakítja. Hosszú szerepében Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra.  A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely lesz. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, Önkéntes Marosszéki Tamás.A koreográfus Gyenes Ildikó, a koreográfus asszisztens Szalai Dóra, a korrepetítor Sárdy Barbara, a díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A rendező Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész.

Egyes rajongók azt terjesztik, nincs olyan este a Földön, amikor ne lenne műsoron Lehár Ferenc A víg özvegy című világsikerű operettje. A Soproni Petőfi Színház nyáron Zsadon Andrea rendezésében német nyelven tűzi műsorára a produkciót a barlangszínházban.

Az előadás ősztől a soproni színházban magyarul látható. Színpadra lépnek: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy  Katalin/Vörös Edit, Újvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A jelmeztervező Tóth Barna. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt.

Zsadon Andrea a mű és az előadás titkairól mesél ajánlónkban Savanyu Gergelynek.   


A Kultúra Pont Neked műsor egy hónap múlva újra jelentkezik az augusztusi események előzetesével. Az adásokat a Sopron Televízióban is megtekinthetik.