Hírek - 2019. június 25.Színházunkból érettségiztek

A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium magyar középszintű szóbeli érettségi tételei között szerepelt a Soproni Petőfi Színház. Az oktatási intézménynek nagyon jó a kapcsolata a teátrummal, a diákoknak megközelítőleg hatvan százaléka bérletes nézőnk.

Redela Anna, a Roth iskola angol-magyar nyelv és irodalom tanára elmondta: a magyar tételéknél kötelező érettségi témakörként jelölik meg a regionális kultúrát és határon túli irodalmat. Ők több éve a soproni színházi élet bemutatását választják. Ezen belül a Petőfi Színház, a Fertőrákosi Barlangszínház és a Civitas Pinceszínház története, a műsorpolitika, az előadásokon szerzett élményekről való beszélgetés szerepel a feladatban.

Redela Anna szerint a diákok szívesen húzzák ezt a tételt, nem félnek tőle, hiszen több élmény, impulzus köti őket ezekhez az intézményekhez, s mivel nem kötelezően váltják meg a színházbérletüket a fiatalok, így népszerű a köreikben a színház. 

A tapasztalataik szerint a diákok előnybe részesítik a zenés könnyed előadásokat - A dzsungel könyve nagyon tetszett nekik -, ezekre szívesen ülnek be. Ugyanakkor, ha találkoznak olyan darabokkal, élménnyel, amely megérintik őket lelkileg, hatnak a gondolatvilágukra, akkor arról jó ideig beszélnek. Ilyen volt például idén a Mindörökké Júlia, amely Szendrey Júlia és Petőfi Sándor életéről szólt, és több érdekességet is megtudtak a költőről, feleségéről.

A balett- és táncelőadások formavilágának, nyelvezetének befogadása nekik sem könnyű, ezért nagyon jó ötletnek tartották a pedagógusok, hogy A csodatévő lány című táncszínházi nevelési előadás ellátogatott hozzájuk. Ez talán segíti a fiatalokat közelebb kerülni ehhez a műfajhoz. Mindemellett célul tűzték ki az intézményben, hogy jövőre szeretnének részt venni az országos operabeavató programban.

A Roth iskolában, aki a soproni színházi élet bemutatását húzta eddig, mindenki sikeresen szóbelizett magyarból.