Hírek - 2019. június 20.Újra Progress!

Megrendezik a Progress Sopron 2019. Nemzeti és Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztivált szeptember 20. és 25. között a leghűségesebb városban. A második alkalommal életre hívott találkozó versenyprogramjában öt ország nyolc csoportja vesz részt - hangzott el a Liszt Ferenc Kulturális Központ előtt tartott sajtótájékoztatón.

Érkeznek színjátszók Oroszországból, Csehországból, Horvátországból, Szlovákiából, a hazai színeket a versenyen négy magyar előadás képviseli Celldömölkről, Kecskemétről, Győrből, úgy, hogy egy  győri, inárcsi, budapesti koprodukció is meghívást kapott.

Komáromi Sándor, rendező, drámatanár a fesztivál művészeti vezetője elmondta: harminc csoport jelentkezett a felhívásukra és ebből választották ki Pataki Andrással, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, a soproni teátrum igazgató-főrendezőjével és Regős Jánossal, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökével azokat a produkciókat, amelyeket most láthatnak a nézők. Különböző műfajú és stílusú előadások vesznek részt a seregszemlén, s érkeznek diákszínjátszók is. Az idei rendezvény különlegessége, hogy diákokból álló médiacsoport dolgozik a rendezvényen, videóznak, fotóznak, internetes tartalmakat készítenek és kritikákat írnak. A művészeti vezető hozzáfűzte: az elmúlt tíz évben dinamikusan fejlődött az amatőr és diákszínjátszás, köszönhetően annak, hogy megújult a drámapedagógus-és drámatanár képzés, s egyre erősebb lett a csoportoknak a kapcsolata a professzionális színházakkal. A fesztivált előadásait nemzetközi zsűri értékeli majd. A résztvevőknek Gennadij Bogdanov tart workshopot. 

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának, valamint a soproni színháznak a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség, melynek elnöke Regős János hozzátette: a fesztivál - amely az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a hivatalos rendezvénye - az 1970-es években indult majd jó pár éve megszűnt hasonló tartalmú kazincbarcikai találkozó szellemiségének a méltó folytatása. Színvonalas, minőségi eseménynek ígérkezik az idei és az örömteli, hogy az AITA/IATA kelet-európai szekciója ebből az alkalomból Sopronban tartja a találkozóját.

Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:  a Progress Sopront, a nem hivatásos és amatőr színjátszás nemzetközi kitekintéssel bíró rangos seregszemléjét idén a Páneurópai Piknik és a vasfüggöny lebontásának, a magyar demokrácia ünnepének harmincadik évfordulójának jegyében rendezik meg. Ehhez a szellemiséghez kapcsolódva a kísérőrendezvényeket is úgy állították össze, hogy a színházi előadások érintsék ezeket a kérdéseket. Kiemelte: szakmai rangot jelentő, nézőhívó különlegességként az Újvidéki Színház Danilo Kiš művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadása megtekinthető Sopronban. A világhírű műből készült színdarab számtalan hazai és külföldi fesztiválon ért el sikert. Kapott már a POSZT-on elismerést és a legjobb előadás díját is kiérdemelte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. Pataki András szerint a darab irodalmi értéke és színházi minősége, színvonala vonzó lehet a közönségnek. A produkció szeptember 21-én tekinthető meg, a magyar dráma napjának a tiszteletére. Ugyancsak ennek a a gondolatnak, iránynak jegyében látják vendégül szeptember 25-én a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című, Dosztojevszkij művéből készült darabot.

A mostani rendezvénysorozatot zenés, táncos, irodalmi eseményekkel teszik színessé. A magyar dzsesszélet kiválóságai, hazai sztárjai: Binder Károly, Horváth Kornél, Borbély Mihály, Jeszenszky György, Csuhaj-Barna Tibor, Szaniszló Richárd és Varga Gábor koncerteznek szeptember 20-án. Ugyancsak ezen a napon érkezik Piros Ildikó színművész az Abigél titkai című önálló estjével, amely Szabó Magda életműve előtt tiszteleg. A Nemzeti Táncszínház Talpuk alatt és Igaz történet alapján című produkciói pedig  szeptember 24-én és 25-én tekinthetők meg.

Rajtra készül a Progress szervezőinek csapata és a fiatalok