Hírek - 2019. június 16.A szenzációs négyes

Négy tagú a zenekar, gyakran négy ütőt fognak a kezükben, s négy alappillére építik műsorukat. Az Amadinda együttes születésnapi koncertje a fertőrákosi barlangszínházban a SopronDrum keretében szenzációs ütős estet hozott.

A Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly alkotta ütőegyüttes 1984-ben alakult, s azóta bejárták a világot koncertjeikkel. Fertőrákosra úgy érkeztek, hogy bemutatják repertoárjuk keresztmetszetét, azokat a pontokat, íveket, mérföldköveket, szerzőket, amelyek meghatározták a csapat életét.

Ezért hallhattak a nézők eredeti ütőhangszeres műveket, tradicionális, az európai kultúrkörön kívülről gyűjtött zenéket, korábbi művek átiratait, valamint az együttes két tagjának: Váczi Zoltánnak és Holló Aurélnak a darabjait, szerzeményeit. Így elhangzott tőlük a 39 – a manicheus álma, megemlékeztek egy számukra fontos zeneszerzőről, ikonról John Cageről. Játszottak Steve Reich kompozíciót, hiszen a vele és a szerzeményeivel való találkozás meghatározta az együttes életét. Színesítették a műsorukat Debusy és Scott Joplin ragtime feldolgozásaival, s természetesen a repertoárjuk végen elővették a tradicionális ütős hangszereket, visszatértek azokkal és az eljátszott számokkal az ősi gyökerekhez, amelyek Ghánából, Zimbabweből és Polinéziából nőttek ki a ritmus mélységeivel, elsöprő természetességeivel.

S, hogy milyen volt ez a négyes alappillér a nézőtérről? Elsöprő erejű, magas színvonalú, professzionális, egységes, eredeti és utánozhatatlanul egyedi, teljesen hiteles. Világszínvonalú produkció az övék.

Egyik zenész sem uralni, birtokolni akarta a hangszerét, hanem vele együtt megmutatni a mélységet és magasságot. A szívdobogást, az élet és halál közötti hangi utazásokat, színeket, fényeket, lágyságot, keménységet, játékosságot. Az Amadinda ütős világában a ritmus a mozgató erő. A teremtő hang, amely végtelenként veszi körbe a világot. A zene számukra energia, folyamként áradhat az általuk képviselt műfajban. Ez pedig áthatotta az egész barlangszínházi nézőteret. A vastaps, a hangos ováció jelezte a szenzációs négyesnek: taroltak ezen az ütős esten.

(V.R.)
 

Fotók: Hortobágyi Oros