Hírek - 2019. június 23.Ötórai hangolók a barlangszínházban

A Soproni Szimfonikusok kamarazenekara Ötórai hangolója júniusban, júliusban és augusztusban is várja a közönséget a fertőrákosi barlangszínházban. Videós ajánlónkban Kóczán Péter és Oberfrank Péter.

A kamarazenekar Dohnányi Ernő világhírű zeneszerező, karmester, zongoraművész, pedagógus tiszteletére - aki egyébként a barlangszínházat, mint kulturális helyszínt felfedezte - koncerteket tart egész szezonban összesen tízszer.

Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert és természetesen Dohnányi művei is felcsendülnek majd ezeken az alkalmakon. A koncertek megközelítőleg 45 perc hosszúak. Haydn: A pacsirta műve lesz a középpontban július 7-én, majd a következő alkalomkor július 14-én Schubert "Heuriger" kvartettjét adják elő a muzsikusok. A fuvola varázslatos hangjában gyönyörködhet a hallgatóság a július 21-ei minihangversenyen. A július 28-ra hirdetett Da fiato és augusztus 4-én  Flautissimo című előadásokon is közreműködik Jacsó Erika fuvola művész.

Augusztusban 11-én Borodin Notturno, augusztus 25-én Ravel F-dúr vonósnégyese hallható majd az Ótórai hangoló keretében. Az ősz kezdetét szeptember 1-én  Hayd: Császár-vonósnégyesével köszöntik a zenészek, majd szeptember 8-án Dohnányi műve, a Szerenád zárja sorozatot. A koncerteken közreműködnek Aba Nagy Zsuzsa (hárfa) és Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai.

A Wespa vonósnégyes


Dohnányi termet nyitnak

A játszóhelyet felfedező Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek ebben a szezonban Fertőrákoson. A tervek szerint száz férőhellyel, új kulturális teret, Dohnányi-termet nyitnak a barlangszínházban rövidesen, főként komolyzenei koncerteknek, szólóesteknek.

A híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Először operarészletek csendültek fel a kőfejtőben, fáklyák fényénél 1937 júliusában.  A rendezőség helyből toborozta az óriási számú statisztériát.  Ekkor 1500 rákosi néző tapsolt a falu másik felének. A soproniak autóbusszal érkeztek az előadásra. A 743 férőhelyes Barlangszínház alapítója Várady György, a Győri Kisfaludy Színház volt igazgatója. A remek akusztikájú teremben 1970. június 27-én tartották az első előadást.