Hírek - 2019. június 11.Dunaszerdahelyen a Zenta,1697. rockopera

A magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Dunaszerdahelyen a sportcsarnokban mutatják be a Zenta,1697. rockoperát - hangzott el a felvidéki városházán tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a darab zeneszerzője Szarka Gyula, a koprodukciót készítő soproni és zentai színházak vezetői, Pataki András és Wischer Johann.

Dr. Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere köszöntőjében elmondta, ő jelen volt a tavalyi zentai ősbemutatón, amely fantasztikus, emlékezetes pillanatokat jelentett számára. Már ott megfogalmazódott benne, mivel Dunaszerdahely testvérvárosa Zenta és ilyen nívós, jelentős, színvonalas produkció született az ő történetükből, elhatározta, hogy meghívják az előadást. Hozzátette: a zentai életeken, sorsokon, történelmi tetteken keresztül szeretnének a helyi magyar közösségnek színházi élményt, lelki megerősítést adni, méghozzá egy ünnepi ingyenes díszelőadással.


Pataki András Jászai-díjas rendező, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.  ügyvezetője arról beszélt, ez a mű a magyar nemzetrészek összetartozását is jelenti a bemutatóval. Fontos üzenettel bír a rockopera a nemzeti identitásról, történelmünk sorsfordító pillanatairól.

Az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény - amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben -  szerinte összehasonlítható üzenet lehet jelen korunknak, erőt meríthet mindenki ebből a darabból.

Annak külön örül, hogy Dunaszerdahelyen augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen látható az előadás. Ez is segítheti az itt élőknek lelkileg megélni a magyarságukat.

A rockoperában hatvan szereplő lép színpadra. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A Sopron Balett tagjai, valamint vajdasági táncosok is részt vesznek az előadásban a helyi gyermekek mellett.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki játszik is az előadásban hangsúlyozta: a rockopera létrejötte az együtt és egymásban gondolkodás eredménye. A már több éve működő soproni és a vajdasági színházi együttműködések mellé állt a felvidéki Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja, aki Szálinger Balázs költővel dolgozott a művön.

Nagy összefogás eredményeként nemzetközi csapat alakult ki, hiszen érkeztek művészek, szereplők, táncosok Franciaországból, Oroszországból, Szerbiából, Szlovákiából és Magyarországról. Ő reméli, hogy hogy igazi ünnepi élményt tudnak szerezni a dunaszerdahelyi közönségnek így együtt.

Szarka Gyula zeneszerző az alkotói folyamat pillanatait is felelevenítette. Elmesélte: pár hónap alatt írta meg a zenét, s arra születtek meg a dalszövegek. Ő szereti ezt a történelmi időszakot, inspiratív számára az esemény. A zenei részeknél két részre bontotta a dalokat, egyik a császári, másik a török táborban uralkodó atmoszférát, hangulatot jelenit meg, s bekerült a műbe egy szerelmi szál. A rockoperából cédé is készült, s már a hangfelvételek közben, a próbák alatt érezte, hogy nagyon kiemelkedő hangú énekesek gyűltek össze erre a produkcióra.

Hozzátette: szeretettek volna ezzel a darabbal példát is mutatni. Felhívni a figyelmet a magyar történelem pozitív pillanataira, amikor az összefogás volt a magyar nép erőssége.

Az előadás magyarországi premierje augusztus 14-én lesz Esztergomban a bazilika előtt, a nyári bemutatók után a darabot felnőtt, középiskolás bérletben tűzi műsorára októbertől a Soproni Petőfi Színház.
 

Szarka Gyula, dr. Hájos Zoltán, Pataki András, Wischer Johann
Csoprtkép a sajtótájékoztató után